Posebna sjednica NSRS

Dodik istrajan da se sporni izvještaj o Srebrenici stavi van snage

  • 19.07.2018. 19:13

Milorad Dodik ne odustaje od namjere da se sporni izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine stavi van snage.

Kolegijum Narodne skupštine trebalo bi u ponedjeljak da odluči kada će biti održana posebna sjednica Narodne skupštine RS sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Predsjednik Republike Srpske navodi da su još tokom rada komisije, njeni članovi ukazivali na zloupotrebu izvještaja, njegove proizvoljne interpretacije, ograničen mandat rada samo na bošnjačke žrtve, te na činjenicu da komisija nije istražno tijelo.  Kaže i da komisija nije raspolagala bilo kakvim dokazima o krivici, i  nije imala mandat da se bavi identifikacijom žrtava, sa aspekta utvrđivanja uzroka smrti, te da nije ni mogla da utvrdi tačan broj žrtava.

"Kolicija koja je na vlasti je ponudila svima onima koji imaju parlamentarno predstavljanje preko svojih partija da zajedno idu ka tome da se izvještaj stavi van snage i da se pošalje poruka koja je daleko jača kada to uradi parlament nego kada to uradi Vlada. To je jedan izvještaj koji je bio napravljen u periodu kada su vršeni pritisci da se on proizvede i uradi da bude takav kakav jeste. On je pruzrokovao mnogo problema Republici Srpskoj", kazala je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Republike Srpske.

U opoziciji, čija je tadašnja Vlada na čelu sa PDP-om, i usvojila izvještaj tvrde da skupština nije mjesto gdje bi se trebalo raspravljati o izvještaju. Očekuju da bi prvo Vlada o tome trebalo da zauzme stav.

"Bojim se da je ovo, ne bojim se nego sigurno jeste, politizacija problema Srebrenice iako on postoji i treba hladne glave prići rješavanju tog problema, a to se sigurno ne može u predizbornoj kampanji kada su sve glave usijane", kazao je Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u NSRS.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić prije nekoliko dana rekao je da bi odbacivanje, bez obzira na predizbornu kampanju, bila jedina racionalna odluka jer izvještaj nema pravnog utemeljenja. U dijelu vladajuće  koalicije oprezniji su. DNS će konačan stav,  poručuju, zauzeti poslije sjednice kolegijuma. Ipak, Darko Banjac, poslanik DNS-a u NSRS, kaže da izvještaj kojim se jednostrano osuđuje jedan narod, ne treba shvatati ozbiljno.

"Izvještaj koji inkriminiše jedan narod, pogotovo Srpski, a znamo na koji način se to radi, pogotovo za gospođu Subašić za koju je izgleda svaki Srbin zločinac, za mene uopšte ne predstavlja neki ozbiljan izvještaj", izjavio je Banjac.

Komisiju za istraživanje događaja u i oko Srebrenica formirala je Vlada Dragana Mekirevića 2003. godine. Deset mjeseci kasnije, pod pritiskom tadašnjeg visokog predstavnika Pedija Ešdauna, izvještaj je prihvaćen.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок