NSRS

Dodik: Ispunio sam svoju obavezu, povrijeđen je interes Srpske i reagovao sam

  • 29.07.2020. 13:35

Danas se održava sjednica 15. posebna sjednica NSRS na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog povrede nacionalnog interesa Republike Srpske, jer su u Predsjedništvu BiH usvojene tri odluke tako što je Dodik preglasan.

"Ne glasa se o povjerenju meni, već Republici Srpskoj. Uradio sam svoju obavezu kao član Predsjedništva i zahtijevao posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske zato što je povrijeđen interes Srpske", rekao je Dodik novinarima.

On je u toku današnjeg izlaganja poručio i da ako se ne podrži njegova izjava kojom je tražio da se odluke koje je prihvatilo Predsjedništvo BiH preglasavanjem, to znači da će poslanici Narodne skupštine zapravo podržati Šefika Džaferovića i Željka Komšića.

"Vjerujem da će i opozicija dati podršku. Računam na dvotrećinsku većinu", završio je Dodik.

Riječ je o Odluci o odobravanju Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika PISA 2021. i Odluci o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021.

Podsjetimo, protiv spornog Memoranduma glasao je protiv i Mladen Ivanić u prethodnom sazivu članova predsjedništva BiH.

ZAKLjUČCI

u vezi Izjašnjenja o izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske o proglašenju Odluka Predsjedništva Bosne in Hercegovine, usvojenim na 14. redovnoj sjednici održanoj 22. jula 2020. godine, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske:

a) Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbjednosti Bosne i Hercegovine i Ministarstva unutrašnje bezbjednosti Sjedinjenih Američkih Država o saradnji u vezi sa upotrebom putničkih informacija broj 01-50-1-2136-11/20, bez konsenzusa usvojene na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 22. jula 2020. godine, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske;

b) Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Ugovora o pristupanju Bosne i Hercegovine Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti RTE15 2021, broj: 01-50-1-2136-10/20, bez konsenzusa usvojene na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 22. jula 2020. godine, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske;

c) Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću Bosne i Hercegovine u Programu za međunarodno ocjenjivanje učenika (R15A) 2021 broj: 01-50-1-2136-9/20, bez konsenzusa usvojene na 14. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 22. jula 2020. godine, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske.

1. Svjesni značaja upotrebe API (unaprijed dostavljenih informacija o putnicima) i evidencije PNR podataka (evidencija o imenima putnika), koji su se pokazali kao efikasno i neophodno sredstvo za organe za sprovođenje zakona u efikasnom rješavanju savremenih bezbjednosnih prijetnji, Narodna skupština Republike Srpske podržava zaključivanje sporazuma o razmjenn API i LNR podataka, ali isključivo u skladu sa pozitivnim pravnim propisima u BiH i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, a posebno uvažavajući i štiteći osnovna ljudska prava građana predviđena međunarodnim instrumentima kojima je BiH pristupila i zagarantovana ustanovom.

2. Narodna skupština Republike Srpske podržava učešće obrazovnih sistema iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS. Ugovor o pristupanju Bosne i Hercegovine Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti Republike Srpske ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja, ni u smislu učešća predstavnika Republike Srpske u Upravnom odboru i koordinacionim tijelima.

3. Zadužuje se Vlada Republike Srpske da preduzme potrebne aktivnosti kako bi Republika Srpska samostalno učestvovala u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS.

4. Narodna skupština Republike Srpske podržava učešće obrazovnih sistema iz Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske, u Programu za međunarodno oćenjivanje učenika PISA 2021. 

Sporazum o učešću Bosne i Hercegovine u Programu za međunarodno oćenjivanje učenika (PISA2021) ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti Republike Srpske ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja ni u smislu učešća predstavnika Republike Srpske u Upravnom odboru i koordinacionim tijelima.

5. Zadužuje se Srpski član Predsjedništva BiH da u skladu sa svojim ovlaštenjima, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o učešću Bosne i Hercegovine u Programu za međunarodno oćenjivanje učenika (PISA 2021) uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Republike Srpske. Za učestvovanje Republike Srpske u PISA testiranju 2024. potrebno je poduzeti potrebne radnje kako bi Republika Srpska samostalno učestvovala u ovom Programu.

Pročitajte i:

U Republici Srpskoj zaraženo još 136 osoba, tri osobe preminule

Dva čovjeka tad nisi smio da diraš - jedan je bio Tito, a drugi on!

Pogledajte šta je pronađeno na lokacijama koje koristi Siniša Šakić

Raspravu sa rođendana nastavili kod kuće: Marijana izbola Stefana, on tvrdi da je pao na nož

Pretresi u Srebrenici: Objavio fotografiju sa zoljom i napisao "Srebreničke osice spremne za napad"

Preminuo federalni ministar zaražen virusom korona

Instagram pali kameru telefona i kada ga ne koristite