Nova istraživanja

Dodik i Cvijanovićeva u značajnoj prednosti

  • 10.08.2018. 19:10

Stižu novi izborni procenti iz najnovijeg preliminarnog, nezavisnog istraživanja javnog mnjenja koje je u posjedu ATV-a. I po izbornim jedinicama kandidati vladajuće koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Republike Srpske imaju većinu glasova. 

U toliko pominjanoj, i uvijek interesantnoj, izbornoj jedinici tri, Banjaluci, Milorad Dodik i Željka Cvijanović su u značajnoj prednosti u odnosu na protivkandidate Mladena Ivanića i Vukotu Govedaricu. Prema istraživanju, Dodika podržava 42, a Ivanića 26 odsto anketiranih građana. Cvijanovićeva je, u odnosu na Govedaricu u prednosti za 12 odsto, u konačnom zbiru - 30 naprema 18.  

Interesantno je u Bijeljini, odnosno izbornoj jedinici šest. U, po mnogima, uporištu SDS-a za Dodika je 41,5 odsto ispitanika, a za Ivanića 39,9. Cvijanovićevu podržava 35,6 a Govedaricu 38,7 odsto anketiranih. 

U devetki, Trebinju, Milorad Dodik prilično je iza sebe ostavio Mladena ivanića. Dobio je 52 odsto glasova anketiranih, a Ivanić 38 odsto, dok je Cvijanovićeva dobila 37, a Govedarica 35 odsto glasova ispitanika.

U ostalim izbornim jedinicama kandidati vladajuće koalicije vode u odnosu na protivkandidate. Kada je Prijedor u pitanju, podaci pokazuju da je izborna jedinica jedan jasno uz Milorada Dodika, kojem su anketirani dali 44 odsto glasova, naspram 25 odsto Ivaniću. Željka Cvijanović dobila je podršku 40 odsto anketirani, a Vukota Govedarica 15 odsto manje. 

U Izbornoj jedinici dva, Gradiška, Dodik ima i više nego duplu prednost nad Ivanićem - 48 naspram 22 odsto. I kada je riječ o poziciji predsjednika Republike, Cvijanovićeva je u prednost sa 38 odsto glasova anketiranih u odnosu na Govedaricu za kojeg se izjasnilo njih 23 odsto.

U izbornim jedincama četiri i pet, Dodik i Cvijanovićeva su u prednosti. 47:28 i 37:20 je podrška kandidatima vladajuće koalicije u Derventi i Modriči, a 45:25 i 39:28 u Doboju. 

U Izbornoj jedinici sedam, Zvornik, Dodik i Cvijanovićeva su u prednosti sa 43, odnosno 46 odsto, u odnosu na Ivanića i Govedaricu koji su dobili povjerenje 33, odnosno 38 odsto ispitanika.

Što se tiče Izborne jedinice osam i Sarajevsko-romanijske regije, za Dodika, kao srpskog člana Predsjedništva BiH, bilo je 39 odsto ispitanika, a za Ivanića 30 odsto. Cvijanovićeva je za predsjednika Republike Srpske dobila povjerenje 36, a Govedarica 35 odsto anketiranih. 
Istraživanje je radila renomirana agencija iz Srbije na uzorku od 3902 ispitanika krajem prošlog mjeseca.