Ivica Dačić u Banjaluci

Republika Srpska i Srbi u BiH najvažnije nacionalno pitanje Srbije

  • 05.09.2018. 07:39

Saradnja Republike Srpske i Srbije veoma je dobra i nema otvorenih pitanja, potvrdili su predsjednik Srpske Milorad Dodik i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić nakon današnjeg sastanka u Banjaluci.

Dodik je rekao da je za Srpsku formalno pitanje granice, koju takvom ne doživljava, ali da je neoprostivo što to još nije riješeno između BiH i Srbije. 

"Mi smo jedan narod", izjavio je Dodik novinarima nakon sastanka i dodao da Srpska i Srbija dogovaraju saradnju u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije. 

Dodik je istakao da Srpska Srbiju posmatra kao garant Dejtona, te zahvalio Vladi i rukovodstvu Srbije što su odobrena sredstva za pomoć opštinama i gradovima Srpske. 

On je potvrdio da će uskoro u Istočnom Sarajevu biti otvorena Bolnica "Srbija", te da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tim povodom donirati pet, šest ambulantnih vozila domovima zdravlja u Srpskoj. 

Dačić je naveo da Srpska i Srbija imaju kontinuitet dobre saradnje u skladu sa sporazumom o specijalnim vezama, te da su zajednički urađeni i rade se mnogi infrastrukturni projekti. 

"Vodimo računa o našem narodu u Srpskoj i podržavamo Srpsku. Pitanje opstanka Srpske i položaja Srba u BiH je za nas pitanje od nacionalnog značaja", rekao je Dačić i dodao da Srbija želi dobre odnose sa svim narodima u regionu, te da se radi u njihovom interesu. 

On je rekao da će 17. septembra posjetiti Banjaluku kada u ovaj grad dolazi ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. 

Dačić kaže da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i ničim ne želi da ugrozi stabilnost BiH i Srpske. 

On ističe da Srbija Srpsku posmatra kao blisku, te naglašava da je sporazum o specijalnim i paralelnim vezama nuđen i Federaciji BiH. 

Dodik je podsjetio na zajedničke aktivnosti Srpske i Srbije i zahvalio Dačiću na podršci Republici Srpskoj.

On je istakao da su Srbi u Republici Srpskoj i Srbiji jedan narod.

Sastanku Dodika i Dačića su prisustvovali premijer Srpske Željka Cvijanović i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Dodik će razgovarati i sa rektorima javnih univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom i Istočnom Sarajevu Stevom Pašalićem. 

Nakon sastanka koji će biti održan u Palati Republike u 10.30 časova, predviđena je konferencija za novinare, koju će ATV uživo prenositi.