Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik i Beglov o saradnji Srpske i Sankt Peterburga

18:54, 21.11.2019.
Izvor: Srna
Farmaceutske kompanije iz Sankt Peterburga planiraju da isporučuju svoje proizvode u Republiku Srpsku, izjavio je danas gubernator Peterburga Aleksandar Beglov tokom sastanka u ovom gradu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

- Zajedno sa Predstavništvom Republike Srpske razmatramo pitanje isporuke farmaceutskih proizvoda peterburških preduzeća. Do kraja godine planiramo da održimo video-konferenciju o toj temi predstavnika Ministarstva zdravlja, Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske i peterburških proizvođača - naveo je Beglov.

Beglov je podsjetio da je u Peterburgu prije godinu dana otvoreno Predstavništvo Republike Srpske, što je pomoglo da se ubrza rješavanje brojnih pitanja od obostranog interesa.

Kao jedan od primjera uspješne saradnje, Beglov je naveo saradnju peterburške kompanije Rakurs-inženjering sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, saopšteno je na internet stranici gradske administracije Sankt Peterburga.

Po nalogu tog odjeljenja, kako se navodi, specijalisti iz Peterburga proveli su istraživanje i pripremili izvještaj o mogućnosti izgradnje hidrocentrala u Srpskoj na rijekama Vrbas, Bosna i Bistrica, a trenutno se završavaju pregovori o izboru investitora u ovom projektu.

U saopštenju se navodi da predstavnici peterburške kompanije planiraju da posjete Republiku Srpsku i razgovaraju o tehničkim i finansijskim uslovima projekta.

Uspostavljena je i veza između peterburške Akademije za vode i banjalučke administracije, a Beglov je potvrdio spremnost Sankt Petrburga da primi na obuku specijaliste iz Republike Srpske, a pozvao je i predsta preduzeća "Vodovod" da posjete ovaj ruski grad radi pregovora sa preduzećem "Vodokanal Sankt Peterburga".

Gubernator Peterburga je posebno istakao uspješnu saradnju u sferi zdravstva, navodeći da je tokom proteklih šest mjeseci nekoliko saradnika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske stažiralo u peterburškom onkološkom centru i zajedno sa kolegama iz Rusije obavili nekoliko operacija.

Dodik je ocijenio izuzetno efikasnom saradnju u oblasti medicine.

- Za nas je to velika čast što su specijalisti iz Sankt Peterburga obavljali operacije u Republici Srpskoj, a naši doktori su imali priliku da prođu obuku u Peterburgu - naveo je Dodik.

On je zahvalio Beglovu za to što je djetetu iz Republike Srpske omogućeno liječenje u Sankt Peterburgu.

Dodik je pozvao gubernatora Peterburga da sljedeće godine posjeti Republiku Srpsku.

Sastanku je prisustvovala i direktor međunarodne nevladine organizacije "Forum slovenskih kultura" Andrea Rihter.

Dodik i Rihterova su počasni gosti Sedmog međunarodnog kongresa "Sankt Peterburg i slovenski svijet".

DODIK SE SASTAO SA STUDENTIMA IZ SRPSKE I SRBIЈE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Sankt Peterburgu sa studentima iz Republike Srpske i Srbije koji studiraju na tamošnjem Rudarskom fakultetu.

Ranije danas Dodik je prisustvovao potpisivanju Sporazuma o saradnji Državnog šumarsko-tehničkog univerziteta "S.M. Kirov" i Univerziteta u Banjaluci.

U ime Univerziteta iz Sankt Peterburga sporazum je potpisao rektor, doktor tehničkih nauka Јurij Ivanovič Beljenjkij, a u ime banjalučkog Univerziteta rektor, profesor Radoslav Gajanin.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovao je i Јurij Borisovič Šesterikov, član Vlade Sankt Peterburga i predstavnik gradonačelnika u Zakonodavnoj skupštini Sankt Peterburga.

Dodik je posjetio i Akademiju talenata u Sankt Peterburgu gdje je pogledao izložbu radova međunarodnog dječijeg konkursa "Crtam Peterburg".