Vučić je odlučan da odbrani Srbe

Dodik: Haranga na RS nije ništa novo, ali Srpsku niko neće moći da ukine

  • 26.03.2019. 09:34

Presuda Radovanu Karadžiću donijela je novu seriju zahtjeva da se ukine Republika Srpska. Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, poručio je tim povodom u intervjuu za "Alo!“ da je Republika Srpska nastala voljom srpskog naroda i da niko ne može pobiti tu volju.

"Republiku Srpsku niko ne može i ne smije ukinuti. Haranga neprijatelja Republike Srpske da ospore njeno postojanje i njeno biće nije ništa novo. Mislim da je prava mjera da se mi više na to ne osvrćemo. Baš me briga šta govore Bošnjaci ili bilo ko drugi o tome. Republika Srpska isključivo zavisi od nas, naše volje i naše sposobnosti da je izgradimo ekonomski i institucionalno jakom, a drugi koji je ne vole, oni će ostati zarobljeni u toj svojoj mržnji. Činjenica da postoji Republika Srpska je najbolji odgovor na njihovu mržnju, i to sve bolja Republika Srpska, u kojoj se grade autoputevi, bolnice, fabrike i zapošljavaju ljudi", ističe Dodik.

Dodik posebno ističe dobru saradnju sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Vučić je prije svega pokazao da je državnik i lider koji je u fokus stavio mir. Za lidere nije važno samo da imaju legitimnu vlast nego i da razumiju kontekst i da su istrajni u sprovođenju najbolje politike za narod. Vučić je čovek tog kalibra. Razumije kontekst bolje od svih drugih, a istovremeno je odlučan da brani srpski narod gdje god on živi. Njegova politika je politika mira i uvijek dijalogom rješava političke probleme. Odlučnost Vučića da brani slobodu srpskog naroda za mene je neupitna - naglašava Milorad Dodik.

Srpski član Predsjedništva ocjenjuje i da je BiH „sterilna i nefunkcionalna, sa lošom perspektivom“. 

"Činjenica da se pet mjeseci opstruiše formiranje vlasti na nivou BiH, i to od strane bošnjačke političke elite, govori da je njihov nagon za BiH upitan. Bošnjaci osporavaju pravo legitimno izabranih Srba da budu reprezenti srpskog nacionalnog interesa u zajedničkim institucijama... Naša politika je jasna i najjača u BiH i to se Bošnjacima ne sviđa. Ovo što oni rade je njihovo traganje kako da nas oslabe. Ako se ignoriše izborna volja srpskog naroda, zašto bismo mi davali djelimično legitimitet i Predsjedništvu i bilo kojem nivou vlasti. Ovi koji sada sjede u ime Srba u Savjetu ministara i zajedničkim organima ni prethodno nisu imali legalnost da budu predstavnici Srba, jer su bili opozicija, a tek sada nemaju nikakav legalitet", naglašava Dodik.