Žestoka rasprava u Narodnoj skupštini

Dodik: Govorimo o našim interesima, cilj je da Srbi u BiH ne budu majorizovani

  • 18.07.2019. 14:15

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da treba rješavati sva važna pitanja za srpski narod i istakao da on štiti vitalne interese Srpske po Ustavu BiH, te da je cilj da Srbi u BiH ne budu majorizovani.

"Mi ovdje ne govorimo o hrvatskim, već o našim interesima", rekao je Dodik replicirajući poslaniku SDS-a Nebojši Vukanoviću tokom rasprave o Prijedlogu odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH po kojoj je zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva, veoma štetan po vitalne interese Srpske. 

Dodik je poručio da je Vukanović ranije bio savjetnik važnog čovjeka u BiH i da se sada vidi kako je završila ta politika koja je u Sarajevu devastirala položaj Srpske u BiH. 

"Niko ovdje ne radi za hrvatske interese. Ja sam izabran kao član Predsjedništva iz Srpske i to po Ustavu. Ovom izjavom i vetom želimo da afirmišemo ustavna prava vezano za odbranu vitalnih interesa Srpske, ne smijemo dozvoliti da budemo preglasani i manjina, iako se ovom slučaju pogodilo da u pitanju bude Pelješki most. Ovdje je cilj afirmacija i da ne budemo manjina i majorizovani. Nije cilj trgovina", rekao je Dodik. 

On je poručio da je dijete Kozare i da dobro zna istoriju odnosa Hrvata i Srba. 

"Kada govorite o jasenovačkoj građi, ona je u Muzeju Holokausta u Vašingtonu i predočena je cijelom svijetu. Nisam to mogao spriječiti jer nas niko tada nije pitao o tome. Samo sam spriječio i pomogao da ona ne ide direktno u Hrvatsku i da se njome ne manipuliše, već u Vašington i da se dostavi u kopijama i nama i Hrvatskoj, te ostavi u SAD", rekao je Dodik. 

On je naglasio da se svi odgovorni državnici, pa i on, zalažu da velike domaće kompanije poput "Integral inženjeringa" nalaze poslove jer zapošljavaju ogroman broj ljudi. 

"U FBiH postoje brojne velike kompanije koje rade krupne poslove, a ja ovde branim interese Slobodana Stankovića... Pa cijeli svijet nastoji da svojim kompanijama obezbijedi posao", rekao je Dodik i podsjetio da i dalje postoji problem sa vlašću na nivou BiH jer Bošnjaci mjesecima neće da formiraju Savjet ministara. 

On je poručio poslanicima da se na sjednici svi vrate dnevnom redu i tome da pridaju važnost, te da se ne prozivaju na ličnoj bazi, pominjući nečije članove porodice, što je krajnje nekorektno. 

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović poručio je poslanicima da, s obzirom na raniju negativnu istoriju odnosa Srba i Hrvata, pa i loš položaj Srba u toj zemlji, dobro razmisle da li će pod "firmom" zaštite vitalnog interesa Srpske podržavati hrvatske interese kada je riječ o izgradnji mosta Komarna-Pelješac. 

On je rekao da je srpski narod treba da vodi računa o budućim posljedicama ovakvih odluka jer je previše iskrvario u posljednjim ratovima zbog čega treba izbjegavati sve buduće sukobe. 

"Ne treba naša Skupština da bude medijator sukoba unutar FBiH. Najmudrije je da kažemo da ćemo podržati svaki dogovor Bošnjaka i Hrvata koji nije na štetu Srpske", naveo je Vukanović. 

Šef Kluba poslanika DNS-a Darko Banjac rekao je da će ova stranka uvijek biti protiv preglasavanja srpskog člana Predsjedništva BiH.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.