Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Borba za Srpsku neće prestati

  • 31.12.2018. 10:17

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da nije spreman dati nijedno pravo srpskog naroda, ali da je spreman za njegova veća prava i naglasio da borba za Republiku Srpsku neće prestati.

Dodik je istakao da je BiH, po mnogim ocjenama, neuspješna, mnogo komplikovana zemlja, po nekima i da je propala. 

"Jasno je da BiH živi na međunarodnoj intervenciji ili strahu od intervencije. Unutrašnjeg konsenzusa gotovo da i nema ni o jednom pitanju, a to je rezltat djelovanja stranaca koji su do te mjere obezličili političke elite, posebno u Sarajevu, koje i dalje računaju da će međunarodni faktor ili neko treći za njih uraditi neki posao i nisu spremni da razgovaraju o realno mogućim odnosima u BiH", rekao je Dodik za "Glas Srpske". 

On je konstatovao da se svaki dan pokušava urušiti snaga Srpske, te da samo naivni vjeruju da su nestali pokreti, projekti, pojedinci koji su bili protiv Republike Srpske. 

"Bošnjaci su nezadovoljni jer žele dominaciju, Hrvati su nezadovoljni rasulom njihovih prava, a mi Srbi jer se ne poštuje izvorni Dejton i jer su nam oduzeli mnoga prava. Nezadovoljna je i međunarodna zajednica jer niko ne može da dođe do željenog modela", rekao je Dodik. 

On je podsjetio da je međunarodna zajednica otela mnoge nadležnosti Srpskoj i prenijela ih na nivo BiH, te da ni ona, a ni Bošnjaci, ne žele da to stave na dnevni red, a riječ je o antiustavnoj otimačini. 

Dodik je dodao da još postoje međunarodne snage koje jure taj zadati model BiH koji podrazumijeva razvlaštenje Republike Srpske i guranje u centralizaciju BiH. 

On je istakao da Republika Srpska mora da se pita i da srpski predstavnici na nivou BiH slijede politiku institucija Srpske, te dodao da će u januaru biti usvojen zakon koji će definisati krivičnu odgovornost za nepoštivanje odluka parlamenta Srpske. 

Dodik je poručio da neće prestati borba da zastava Srpske bude obavezna na sjednicama Predsjedništva BiH, kao i da će se ići sa izmjenama zakona o zastavi da bi to bilo propisano. 

On je naglasio da je vlast na nivou BiH mogla biti formirana i prije Nove godine, te da niko ne spori da pozicija predsjedavajućeg Savjeta ministara pripadne Srbima i da je SNSD nezaobilazan faktor, bez obzira na pokušaje da se naprave određene matematičke kombinacije. 

"SNSD ima četiri delegata u Domu naroda parlamenta BiH i ako neko pokuša da napravi neku karikaturu, uvijek će ih čekati ta četvorica. I mogu odmah da im poručim da, ako ta karikatura uspije, a mislim da je to nemoguće, neće proći. Moja politika nije, kako narod kaže, tuk na utuk, već da imamo politike čistih računa, bez osporavanja drugih", zaključio je Dodik. 

Dodik je ponovio da je Republika Srpska rekla da NATO nije njen nacionalni ni državni interes. 

"Možda smo nekada mislili ili morali da mislimo da je to moguće, sada mislimo da nije n i fer, ni pošteno da narod koji je NATO bombardovao bude članica te organizacije", izjavio je Dodik za "Blic".

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.