Banjaluka

Dodatna ulaganja s ciljem smanjenja štetnih uticaja na životnu sredinu

  • 16.12.2019. 20:45

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić razgovarala je danas u Banjaluci sa predstavnicima "Zarubežnjefta", Refinerije nafte Brod i Rafinerije ulja Modriča koji su je upoznali o namjeri dodatnih ulaganja s ciljem efikasnije zaštite i smanjenja štetnih uticaja proizvodnje na životnu sredinu.

Golićeva je naglasila da Ministarstvo podržava sve aktivnosti čiji je cilj sprečavanje ili smanjivanje štetnih posljedica po životnu sredinu i zdravlje ljudi, a prelazak na ekološki prihvatljiva goriva, kao što je gas, jedna je od najefikasnijih mjera za zaštitu i poboljšanje kvaliteta vazduha.

Prema njenim riječima, to je prirodno i ekološki prihvatljivo gorivo koje u poređenju sa ostalim fosilnim gorivima, poput mazuta, ima manje emisije ugljen-dioksida, i tako doprinosi očuvanju kvaliteta životne sredine, a prvenstveno kvaliteta vazduha, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Pri sagorijevanju gasa nastaju manje količine emisija zagađujućih materija štetnih po životnu sredinu zbog čega se i smatra strateškim energentom. U produktima sagorijevanja gasa nisu prisutni pepeo i čađ, odnosno praškaste materije koje predstavljaju veliki problem u zimskom periodu kod sagorijevanja drugih goriva, a veoma su štetne za zdravlje stanovništva", navela je Golićeva.

Golićeva je sa zamjenikom generalnog direktora "Zarubežnjefta" za preradu i prodaju Igorom Šelkunovim, generalnim direktorom Refinerije nafte Brod Anatolijem Karaljusom i generalnim direktorom Rafinerije ulja Modriča Kirilom Tkačevim razgovarala o ispunjavanju uslova iz ekoloških dozvola u ovim preduzećima, te budućim aktivnostima u obje rafinerije.

Ona je podsjetila na značaj koji ova preduzeća imaju za razvoj privrede u Srpskoj i izrazila očekivanja da će kroz realizaciju započetih i planiranih projekata poboljšati ukupan poslovni ambijent u Srpskoj.

Direktor Rafinerije nafte Brod Anatolij Karaljus upoznao je ministra o tome da gasifikacija Rafinerije teče planiranom dinamikom i da očekuje da će radovi na mreži u krugu Rafinerije biti uskoro završeni. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.