Dobojski funkcioneri doniraju sredstva za kupovinu respiratora

  • 02.04.2020. 18:56

Dobojski predstavnici zakonodavnih funkcija u Republici Srpskoj i BiH, Savjetu ministara, Vijeću naroda i privrednici doniraće sredstva nagradski račun posebnih namjena. Poslanici se odriču paušala, a ostale uplate se kreću do 10.000 maraka. Novac će biti utrošen za nabavku respiratora lokalnoj bolnici. 

"Mi smo sredstva za nabavku 20 respiratora plus toga 7 respiratora bolnica to je 27 i 2 imamo respiratora koje bi trebali dobiti kroz donaciju, na taj način gradska bolnica Sveti apostol Luka pored ova 3 imala bi 32 respiratora“, kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja. 

Akciju su podržali i pojedini građani. Srpska pravoslavna crkva, kompanija  EFT, privrednici Teslića, opština Stanari neki su od donatora. Respiratori će dobro doći, iako do sada u dobojskoj bolnici nije bilo oboljelih od korona virusa koji su imali potrebu za njima. 

"Za sada nismo imali nijednog pacijenta sa takvom kliničkom slikom za koju smo morali korsititi respiratore mi imamo 3 respiratora od toga je jdan prenosni i 2 su linijska, nismo imali potrebu, ti respiratori se sada koriste za druge bolesti", kaže Mladen Gajić, direktor JU Bolnica Sveti apostol Luka Doboj. 

U Domu zdravlja ne koriste respiratore, a opreme za sada imaju dovoljno. Nadziru karantine, rade 24 časa, a svakodnevno dobijaju pomoć 

"Oprema koja je potrebna je je laboratorijski mapetrijal, toga imamo i lična zaštitna oprema,to su zaštitna odijela  maske, rukavice, viziri i dosta je ljudi zaista doniralo“, kaže Slavko Kovačević, direktor Doma zdravlja Doboj. 

Na području Doboja 492 osobe su  u izolaciji, dok ih je  700 izašlo iz nadzora. Čekaju se rezulattai 26 testova, a za sada je u Doboju zaražena jedna osoba. Uz ljekara iz Doboja u bolnici se od korona virusa liječi i jedna osoba iz Teslića.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.