Skupština grada

Doboj: Usvojena odluka o sufinansiranju kupovine 100 stanova mladim bračnim parovima

  • 03.09.2019. 13:21

Odbornici Skupštine grada Doboja danas su jednoglasno usvojili odluku o sufinansiranju kupovine 100 stanova mladim bračnim parovima, a prema opštim uslovima, pravo da konkurišu, između ostalih, imaće parovi mlađi od 30 godina, koji imaju namjeravaju da u Doboju stalno borave 20 godina.

Predsjednik dobojske Skupštine grada Sanja Vulić rekla je novinarima da je donošenju ove odluke prethodila inicijativa srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH Obrena Petrovića i gradonačelnika Doboja Borisa Јerinića.

Vulićeva je istakla da su odlukom definisane opšte mjere, dok je gradonačelnik Јerinić ovlašten da definiše posebne mjere uslova za prijavu na konkurs o kojem će javnost biti blagovremeno upoznata.

Јerinić je kao naredni korak naveo izradu pravilnika koji će do kraja naredne sedmice izraditi pravni tim i na taj način definisati neophodne kriterijume za dodjelu stana, kako bi bile predupređene moguće zloupotrebe.

On je istakao da je projekat ima podršku Vlade Republike Srpske, a kako bi stvar bila ozbiljna, predviđena su dva modela finansiranja.

"Ako mladi bračni par želi da bira zgradu i kvart snosiće 51 odsto troškova, a grad 49 odsto. U drugom slučaju, ako grad raspisuje javni poziv, parovi ne mogu uticati na lokaciju, te će par izdvojiti 30 odsto troškova, a grad 70 odsto", pojasnio je Јerinić.

Јerinić je poručio da Gradska uprava usvajanjem ove odluke pokazuje da vodi računa o položaju mladih koji su i najveći resurs jedne lokalne zajednice.

Na današnjoj, 21. redovnoj sjednici Skupštine grada, odbornici su usvojili odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 4.000.000 KM radi finansijskih projekata, izgradnje, sanacije i rekonstrukcije infrastrukture, a koji se realizuju u tekućoj i 2020. godini.

Odlukom je predviđeno da 140.000 KM bude izdvojeno za rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici vojvode Sinđelića, 500.000 KM za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže u naseljima Osječani, Lipac, Potkamen i Prisade, a 90.000 KM za izgradnju javne rasvjete u Ulici cara Dušana.

Iznos od 300.000 KM biće izdvojen za izgradnju i sanaciju lokalne putne infrastrukture, 120.000 KM za sanaciju Skupštinske sale, 70.000 sanaciju prostorija u vlasništvu grada, 1.400.000 KM za radove na toplovodu, vrelovodu, elektro i hidrotehničkim radovima.

Iznos od 250.000 KM namijenjen je za adaptaciju fudbalskog stadiona, 640.000 KM izgradnju 25 stambenih jedinica povratnicima hrvatske nacionalnosti, 210.000 KM za rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici Kralja Aleksandra i 280.000 KM za asfaltiranje i rekonstrukciju ulica Karađorđeva, Nikole Pašića, Kneza Lazara i Hilandarska.

Rok otplate kredita je na deset godina uz grejs period od dvije godine.

Odbornici opozicije bili su uzdržani, odnosno protiv kreditnog zaduženja.

Odbornik Socijalističke partije Vedran Gligorić pojasnio je da su odbornici ove stranke bili uzdržani, jer su pojedini projekti mogli da budu finansirani iz izvornih prihoda, s obzirom da se grad približio granici budžetskog zaduženja od 18 odsto izvornih prihoda.

Odbornik PDP-a Slobodan Vasiljević, koji od danas djeluje opoziciono, kaže da nije podržao kredit jer se projekti odnose na rekonstrukcije i sanacije, a ne na investicije i jačanje privrede.

Gradonačelnik Јerinić je rekao da će kreditna sredstva biti vraćena refinansiranjem kroz rentu i uređenje izgradnjom samo jedne saobraćajnice, kojom se otvara južni dio grada.

Ukupno kreditno zaduženje grada u 2019. godini po postojećem i predloženom dugu iznosi 5.080.137 KM, što čini 16,94 odsto izvornih prihoda ostvarenih u prošloj godini.

Usvojen je i izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvih šest mjeseci u tekućoj godini, prema kojem je budžet u suficitu u iznosu od 2.171.629 KM, s obzirom da ukupna budžetska sredstva iznose 24.935.020 KM, a rashodi 22.763.391 KM.

Odbornici su usvojili i odluku o sprovođenju akcije pošumljavanja urbanog dijela grada "1.000 za Doboj", kao i odluku o angažovanju novčanih sredstava u iznosu od 100.000 KM na ime pomoći za saniranje štete na građevinskim objektima, opremi i sadnom materijalu Centru za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Doboju, koji pripada "Šumama Srpske".

Na sjednici je odobreno da Srednjoj ekonomskoj školi u Doboju bude dodijeljeno 27.100 KM za realizaciju projekta "Na korak do prvog zaposlenja uz informatičku pismenost", da bi se uhvatio korak sa informatičkim tehnologijama.

Van snage je stavljena odluka o umanjenju plata funkcionerima, službenicima i namještenicima i ostalim zaposlenima u Gradskoj upravi, donesena 16. aprila na sjednici Skupštine, kada je plata umanjena za 23 odsto.

Odbornici su osvojili odluku o prenosu prava svojine nad 20 montažnih objekata sagrađenih u svrhu stambenog zbrinjavanja porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida na građevinskom zemljištu u dobojskom naselju Bare.

U okviru kadrovskih rješenja, Vlado Blagojević izabran je za zamjenika gradonačelnika Doboja umjesto Dragana Vasilića, a Velibor Јerinić za sekretara Skupštine grada umjesto Slavice Živković.

Na današnjoj sjednici Skupštine raspravljano je o 25 tačaka dnevnog reda.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.