Izglasan kredit

Doboj se zadužuje za više od četiri miliona maraka

  • 16.04.2019. 17:15

Doboj se zadužuje za 4.100.000 maraka, odlučili su odbornici lokalne skupštine. Kredit koji su danas izglasali, većim dijelom, od 3,6 miliona namijenjen je za izmirenje obaveza iz ranijeg perioda.

Dio novca, pola miliona maraka ide i za gradnju dvorane.

"Činjenica je da grad ima obaveza koje mora odraditi poput rente i svih tih uređenja a zaista grad ni gradonačelnik nema čarobni štapić za ono što je potreban novac mi novac moramo izdvojiti", kaže Sanja Vulić, predsjednica Kluba odbornika SNSD-a. 

Kredit će se otplaćivati deset godina. Zaduženjem će se objašnjava prvi čovjek grada izbjeći zatezne kamate na dugovanja. 

"Ono što je dobro je da ćemo na taj način stabilizovati budžet, da ćemo na taj način sve svoje obaveze moći da servisiramo na vrijeme i to je nešto što je zakonom dozvoljeno jer grad Doboj nije prezadužen grad", kaže gradonačelnik Doboja, Boris Jerinić.

Doboj je i sa novim kreditom ispod zakonskih 18 odsto. Na zaduženja otpada 16,7 odsto budžeta.Tendencija je objašnjava Jerinić da u narednih pet godina pada na devet odsto. Novi kredit neće se trošiti za isplatu plata. One se svim zaposenim privremeno umanjuju za 23 odsto. To je još jedna mjera stabilizacije budžeta.

"Za mene je nepopularnma mjera otpuštanje radnika i ja se protivim tome i svakako da mi nemamo prekomjeran broj, ali govorim o okviru koji nam određuje ministarstvo finansija i mi nismo u mogućnosti da do kraja godine ovu platu isplaćujemo imali bi problem da decembarsku platu ne bi mogli isplatiti nikom", kaže Jerinić.

Prosječna plata u dobojskoj gradskoj upravi je oko 1000 maraka. Odlukom u umanjenju primanja, definisano je da ona ne mogu biti ispod zakonskog minimuma. Mjera je privremena i traje do 6 mjeseci. Doboj umanjuje i rente. Svaki investitor koji tu obavezu uplati avansno imaće popust 30 posto.

Тагови:
  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм