Doboj: Obuku za pisanje projekata prošlo 349 polaznika iz 46 lokalnih zajednica

  • 07.10.2020. 19:32

Radnici dobojske Gradske razvojne agencije i gradskih službi u naredna tri dana obučavaće se za pisanje projekata. Cij je da budu spremni da apliciranje na sredstva iz evropskih fondova, kada oni budu dostupni. Nakon obuke svi će dobiti sertifikate.

"Mi smatramo da će u narednom, periodu biti sve više poziva koje raspisuje Evropska unija kako bismo dobili njihova donatorska sredstva i ono što mi želimo da ojačamo naše ljudske kapacitete kako bismo spremni ušli u ta donatorska sredstva", rekao je Aleksandar Goganović, direktor Gradske razvojne agencije Doboj. 

Osim polaznika iz Doboja, obuku, kojom će unparijediti razvoj svojih opština, će proći i službenici lokalih uprava iz Stanara, Broda, Pelagićeva, i Donjeg Žabara. U Brodu će nadograditi iskustva koja već imaju u privlačenju sredstava. 

"Mi smo imali iskustvo i prekogranične saradnje radili smo s opštinom Šid, Sremska Mitrovica iz Srbije i Brčko distriktom na prijektu prekograničnom odbrane od popava, pola miliona maraka je opština Brod sama dobila u tom projektu", istakla je Mihaela Malešević, opština Brod. 

Iskustvo je pokazalo da je najveći problem identifikovati potrebe građana, odnosno ciljne grupe. Zato će to biti jedan segment obuke, koja ima teorisjki i praktični dio. Susjedne države su nespremno dočekale fondove, što Srpska, obukama, želi da izbjegne. 

"Ako uzmemo da Republika Srpska u ovom trenutku ima 359 obučenih ljudi to nija mala stvar, a ostajemo kažem otvoreni za sve lokalne zajendice koje do sad nisu učestvovale", naglasio je Marinko Đukić, direktor Razvojne agencije Republike Srpske. 

Obuke su do sada provedena u 46 lokanih zajednica. Plan je da od naredne godine traju 4 dana.  Besplatne su i nema starosnog ograničenja, a sve trooškove snosi Razvojna agencija.  

Тагови: