Štab za vanredne situacije

Doboj: Nema pozitivnih na virus korona, 904 lica pod nadzorom

  • 24.03.2020. 16:11

U Doboju nema pozitivnih na virus korona, 904 lica je pod nadzorom, a za 16 je istekao period samoizolacije od 14 dana, saopšteno je iz gradskog Štaba za vanredne situacije.

Komandant Štaba Boris Jerinić naveo je da zajedno sa dobojskom Bolnicom "Sveti apostol Luka" pokrenuo proceduru nabavke sedam respiratora, zahvalivši Srpskoj pravslavnoj crkvi na obezbijeđenim sredstvima za nabavku jednog respiratora.

Jerinić je rekao da je na današnjoj sjednici štaba sa lokalnim Domom zdravlja i bilnicom razgovarano o koordinaciji u radu sa pacijentima, i da je otvoren račun za posebne namjene kako bi se pomogao njihov rad.

On je naveo da su u funkciji smještajni kapacitet sa 20 kreveta u paviljonu nekadašnje kasarne na Miljkovcu za lica koja ne budu poštovala mjere samoizolacije, da će tokom večeri biti nabavljeni madraci za još 100 kreveta, sa mogućnošću osposobljavanja dodatnih 100 ležaja.

Jerinić kaže da su danas donijeti zaključci prema kojim korisnici vrtića ne plaćaju usluge za mart, da se obustavlja naplata parkinga u Doboju, te da se ugostitelji oslobađaju plaćanja obaveza po osnovu ljetnih bašta za 2020. godinu.

On kaže da je zadužio gradsko Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti i gradski privredni savjet da pripreme set mjera u novonastaloj situaciji.

Jerinić je upozorio na sankcije za sve one koji se ogluše od naredbi gradskog i republičkog štaba za vanredne situacije, i da u tome nema privilegovanih.

Direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" Mladen Gajić zahvalio je gradonačelniku za podršku u nabavci 30 kiseoničkih glava, navodeći da će Bolnici uskoro biti isporučeni respiratori i aparat za testiranje na virus korona.

On je naveo da je Bolnica oformila trijažni centar kroz koji prolaze svi pacijenti, u cilju zaštite medicinskih radnika.

Pomoćnik direktora Bolnice Siniša Marić ističe da je Bolnica reorganizovala način rada, oformila timove za rad i na taj način preventivno djeluje i čuva zdravstvene radnike od eventualne zaraze.

On je apeolovao da pripadajući regionalni domovi zdravlja poštuju protokol u radu sa pacijentima, te da pacijenti ne dolaze u bolnicu, a da nisu bili u domu zdravlja.

Epidemiolog Doma zdravlja Doboj Ana Stevanović Ćeklić kaže da zahvaljujući disciplinovanosti i odgovornosti građana Doboj za sada ima stabilnu epidemiološku sliku.