Grad motri 71 kamera

Doboj dobio savremeni sistem video nadzora

  • 11.12.2019. 19:00

Doboj je dobio savremeni video nadzor, koji donosi veću bezbjednost Dobojlijama i lakši posao policiji. Na 34 frekventne gradske lokacije, ulice i raskršća. Raspoređena je 71 kamera. 

Omogućava snimanje prekršaja i krivičnih djela, kao i praćenje počinilaca. To će pripadnicima MUP-a  mnogo značiti u preventivnom radu. 

"U kontroli ne samo saobraćaja već i krivičnih djela ali i u samoj istrazi koje provodi MUP kad se već dese određeni prekršaji ili KD", kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Lokacije na kojima se nalaze kamere, odredili su MUP i gradska uprava. Na ulicama su  tri vrste kamera, od kojih 33 snimaju u gro planu. 

"Imamo 20 "anrp" tzv. kamera koje prepoznaju sve registarske tablice isto tako imamo 18 "ptz" kamera koje se mogu direktno iz operativnog dežurstva upravljati sa njima, imaju mogućnost rotacije 360 stepeni", kaže Slobodan Radinković, načelnik PU Doboj. 

Uvezane su u sistem MUP-a i crpe podatke iz postojećih evidencija. To će donijeti veću bezbijednost stanovnicima Doboja. 

"Sigurno da je velika stvar grad Doboj je za ovaj projekat izdvojio 350.000 KM, ono što je i ministar rekao ovi serveri što su postavljeni imaju mogućnost da hrane podatke i do 6 mjeseci", kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja. 

Sistem video nadzora do sada je uspostavljen u više od 35 opština Srpske. Doboj je među prvim gradovima koji je taj posao završio. Prvi čovjek MUP-a i gradonačelnik razgovarali su i o rješavanju pitanja smještaja dobojske žanadrmerije i policijske stanice 2.