Štampano hiljadu primjeraka

Doboj: Budžet grada na brošurama

  • 14.04.2019. 19:30

"Znate li Vi iznos budžeta za ovu godinu? Ne bi trebao biti ispod, ja mislim, milion i po dva maraka. 42! Je l' to planiran budžet, je l' ostvariv, stvarni budžet, realan nerealan 42.385 000."

Slično je reagovala većina Dobojlija. Malo ko zna koliki je budžet a kamoli na šta se troši novac. Zato su im gradski oci pripremili flajer u kome sugrađanima, ukratko i slikovito, žele da približe lokalne prihode i rashode.

"Da se jednostavno vidi transparentno sredstva koje ulažemo u grad Doboj, da svaki građanin kroz ovu kratku brošuru može da prođe", kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Štampana je u hiljadu primjeraka i dostupna na info pultu ali je malo kome zapala za oko. Dobojlije su brošuru listali tek pred našom kamerom kad smo im i rekli da, ustvari, postoji.

• Sport i kultura milion i 300, da li daju toliko ne znam, kapitalne investicije 6 i po dobro ajd'.

• Sumnjam da daju za poljoprivredu, možda se vodi, ali poljoprivrednici ne dobiju.

• Što se tiče održavanja svaka čast, nemam primjedbu, mišljenja su građani.

Mogli bi manje ubirati za takse a više davati za obrazovanje i zdravstvo, dobro je da asfaltiraju a valjala bi i neka fabrika, kažu još Dobojlije. I gradonačelnik je svjestan da uvijek može bolje.

"Kad uzmete samu činjenicu da je prva faza zaštite Doboja od poplava 24 miliona, druga 16, znači kompletan jedan budžet ne bi mogao da taj projekat isfinansira", kaže Jerinić.

Budžet je možda veliki ali su takve i obaveze. Samo za plate odlazi više od 9dvet miliona, a na otplata kredita otpada 11,5 procenata rashoda. Kasa od 42 miliona je ipak  djelimično razvojna kaže Jerinić što Doboj svrstava među razvijene opštine.

Тагови: