Čubrilović razgovarao sa načelnikom Gradiške

Dobijanje statusa grada omogućiće partnerstvo sa mnogima u okruženju

  • 01.02.2019. 14:39

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas sa načelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i tom prilikom čestitao ovoj opštini i građanima na stvaranju uslova za dodjelu statusa grada ovoj lokalnoj zajednici.

"Dobijanje statusa grada nije direktna podrška razvoju, ali jeste indirektno stvaranje uslova da Gradiška kao grad bude partner mnogima u okruženju i EU, te da lakše dođe do određenih podsticaja", rekao je Čubrilović, koji je danas posjetio Gradišku. 

On kaže da je ovu posjetu planirao i ranije, te da je slučajnost što se ona desila dan nakon što je parlament Republike Srpske usvojio Nacrt zakona o gradu Gradiška. 

Čubrilović je naveo da je sa Adžićem razgovarao o dugoročnim planovima razvoja i konkretnim projektima koji će dobiti podršku Narodne skupštine i svih institucija Republike Srpske, kao što je izgradnja novog mosta na Savi, obilaznice koja treba da riješi problem gužvi u saobraćaju, ali i otvaranje industrijskih zona i proizvodnih pogona, te razvoj turističkih potencijala Gradiške. 

"Uz podršku Republike Srpske i u saradnji sa institucijama BiH i međunarodnim partnerima, Gradiška će u nekoliko narednih godina izgledati kao još urbanija cjelina i nadam se sa većim brojem stanovnika", rekao je Čubrilović. 

Adžić je zahvalio Čubriloviću i poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na usvajanju Nacrta zakona o gradu Gradiška, ističući da je to veoma značajno za dalji napredak i razvoj ove lokalne zajednice, njene privrede i infrastrukture. 

On je rekao da je sa Čubrilovićem razgovarao o daljim koracima u dobijanju statusa grada s ciljem da 24. april - Dan oslobođenja i Dan opštine bude prvi put proslavljen kao dan grada. 

"Dogovorili smo se da ćemo zajedno raditi na što bržem razvoju i da Gradiška iskoristi svoj geostrateški položaj kao lokalna zajednica na vratima Republike Srpske i BiH i neposredno uz granicu EU", dodao je Adžić. 

Sastanku su prisustvovali potpredesjednik Skupštine opštine Gradiška Vladimir Janković i zamjenik načelnika opštine Dragana Ilić.