I dalje nije jasno

DNS u vlasti ili opoziciji?

  • 21.11.2018. 19:15

Marko Pavić svojim postupcima gura DNS u opoziciju, poručuje Spomenka Stevanović, koja je, zajedno sa još četiri člana, juče isključena iz stranke. Stevanovićeva vjeruje da će se SNSD odlučiti za struju koja stoji uz Nedeljka Čubrilovića, a da je dovoljan dokaz to što je ponovo izabran za predsjednika Narodne skupštine zahvaljujući glasovima svih DNS-ovih koalicionih partnera.

Pavić je, smatra Stevanovićeva, napravio veliku grešku jer je podržao one DNS-ovce za koje je, kako tvrdi, dokazano da su na izborima radili protiv koalicije. Ako DNS, prvi put od osnivanja pređe u opoziciju, vjeruje da će se veliki dio članstva osuti.

"Mi smo u ovoj koaliciji dugo godina, i svu kampanju smo gradili na tome da ulazimo u vlast. Poslije svega toga, da neko kaže "radili ste to što ste radili, više niste dio vlasti", mislim da će veći dio DNS-a ili se priključiti, ako osnujemo novi politički subjekt, ili, nešto će se dešavati", istakla je Spomenka Stevanović.

Negodovanje zbog isključenja Nedeljka Čubrilovića, Spomenke Stevanović, Milana Dakića, Spomenka Stojanovića i Damira Ćopića stiže i od onih koji su, barem za sada, ostali članovi partije. Regionalni odbor DNS-a u Banjaluci oglasio se saopštenjem kojim od Glavnog odbora traži da poništi sve odluke koje je prethodno donio, uključujući i onu o raspuštanju banjalučkog Gradskog odbora i imenovanju Povjereništva, čiji su novi članovi Stanko Stanić, Mira Popović i Ostoja Barašin.

"Stanko Stanić, Mira Popović i Ostoja Barašin samo su grubo iskorištene ikebane, koje će, kao privid da povjereništvom rukovode osobe sa dugogodišnjim stažom u Demokratskom narodnom savezu, poslužiti onima koji su tu tek nekoliko mjeseci i koji su za sve to vrijeme stranku podredili ličnim interesima, što će zasigurno činiti i u budućnosti". 

Vladi su, ipak, bliži oni koji stoje uz Nedeljka Čubrilovića. Oni bi, kako saznaje ATV, mogli da imaju dva ministarstva u Vladi Srpske, jedno manje nego u prethodnom mandatu. SNSD će sačekati da DNS sam proba da raspetlja komplikovane odnose, što bi trebalo da se desi na narednoj sjednici Glavnog odbora.

"Mi jesmo koalicioni partneri, želimo da se njihovi problemi riješe i da imamo stabilnu skupštinsku većinu i imaćemo je šta god da se desi tamo, a mi smo pokazali kao SNSD da uspijemo da dajemo, dijelimo i dakle svi su dobrodošli", istakla je Željka Cvijanović, predsjednica RS. 

Sjednica Glavnog odbora trebalo bi da bude održana krajem ovog ili tokom narednog mjeseca. Ukoliko odbor potvrdi odluku Predsjendištva, isključeni polanici osnovaće novi klub u Narodnoj skupštini, a kažu da razmišljaju i o novoj političkoj organizaciji.

Тагови: