Narodna skupština

Đurđević: Srpska najmanje zadužena u regionu

  • 10.10.2019. 17:51

Pomoćnik ministra finansija Republike Srpske Milorad Đurđević rekao je da je Srpska najmanje zadužena od svih zemlja zapadnog Balkana.

"I to, u poređenju sa zemljama poput Srbije, Crne Gore, Albanije, pa i Hrvatske kao članice EU", rekao je Đurđević u završnom obraćanju u Narodnoj skupštini o informaciji o dugu Republike Srpske na dan 31. decembar 2018. godine.

Poslanik SDS-a Zoran Vidić je rekao da treba zaustaviti dalje zaduživanje Srpske jer to u krajnjoj instanci može negativno uticati na domaću proizvodnju.

"Novac od zaduženja je trebalo je da služi za jačanje konkurentnosti i privrede, a ne za potrošnju", rekao je Vidić.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić je rekla da je dug Srpske u 2008. godini bio tri milijarde KM, te da je, u međuvremenu, dostigao šest milijardi KM.

"Efekte tog zaduživanja nismo vidjeli kada je riječ o stopama ekonomskog rasta", ocijenila je Trivićeva tokom ranije poslaničke rasprave o ovoj tački dnevnog reda.

NJen stranački kolega Draško Stanivuković je ocijenio da je Srpska prezadužena, da se sredstva i dalje neracionalno troše i da dug od 5,2 milijarde KM ne bi izdržale mnogo razvijenije zemlje.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je informaciju o dugu Srpske sa stanjem na dan 31. decembar 2018. godine, u kojoj se navodi da je javni dug na taj datum iznosio 4,04 milijarde KM, odnosno 38,22 odsto BDP-a, dok je ukupni dug Srpske bio 5,17 milijardi KM ili 48,89 odsto BDP-a.
 

Тагови: