Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva

Đokić u posjeti Nižnjenovgorodskoj oblasti

  • 11.09.2018. 12:04

Ministar industrije, eneregetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić boravi u dvodnevnoj posjeti u ruskoj Nižnjenovgorodskoj oblasti sa kojom je Vlada Republike Srpske u toku ove godine potpisala sporazum o saradnji.

Đokić je rekao da će tokom posjete ovoj ruskoj oblasti, koja je od izuzetnog značaja za Srpsku, razgovarati sa gubernatorom i zamjenikom Nižnjenovgorodske oblasti, a posjetiće i dva episkopa ruske pravoslavne crkve. 

On je dodao da će prisustvovati i posebnoj donatorskoj večeri, na kojoj će biti prikupljena sredstva za nastavak radova na izgradnji Rusko–srpskog pravoslavnog centra i Ruske pravoslavne crkve u Banjaluci. 

"Temelji centra i crkve 17. septembra biće osveštani u prisustvu ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova", dodao je Đokić. 

Đokić je napomenuo da od ranije postoje sporazumi o saradnji sa moskovskom i oblasti Sankt Peterburga, te da je ovo treći takav sporazum, što govori o jačanju i razvoju saradnje Repubike Srpske sa Ruskom Federacijom. 

"To je oblast koja je industrijski skoro najvažniji region Rusije, koga zovu `džep Rusije` - to je onaj region koji puni budžet. Jako je značajno da Republika Srpska sarađuje sa takvim regionom", istakao je Đokić. 

On je izrazio uvjerenje da će u narednom periodu biti novih oblika konkretnije privredne saradnje. 

"Određeni broj privrednih društava Republike Srpske i društava iz ove ruske oblasti već sarađuju, ali želja je da ta saradnja bude proširena te da se poveća obim i sadržaj saradnje", naglasio je Đokić. 

On je dodao da upravo ova posjeta ima za cilj da se podrže i razviju novi oblici saradnje, na obostranu korist. 

"Zahvalan sam za gostoprimstvo koje nam uvijek ruski narod i njihovi predstavnici na političkom i svakom drugom nivou pružaju, kao i na velikom razumijevanju koje Ruska pravoslavna crkva ima prema Republici Srpskoj i našoj crkvi. Zahvalan sam i na ogromnoj, nesebičnoj pomoći koju smo do sada od njih primali i ovo je trenutak da im zahvalim na tome", zaključio je Đokić.  

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)