Samit o energetskoj bezbjednosti u regionu

Đokić: Srpska radi na povećanju energetskih kapaciteta

  • 03.06.2019. 12:59

Republika Srpska radi na povećanju energetskih kapaciteta prije svega na većoj eksploataciji vode, a zatim i sunčeve energije i vjetra, rekao je danas u Beogradu ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

Đokić je na samitu o energetskoj bezbjednosti u regionu istakao da Srpska raspolaže sa sva tri izvora /voda, sunce i vjetar/ i da namjerava da ih i iskoristi.

On je, na panelu sa kolegama iz Srbije, Rumunije, Crne Gore i Bugarske, rekao da je u Srpskoj u toku realizacija projekta dva vjetroparka, snage 100 megavata, te izrazio očekivanje da će u ovoj godini biti intenzivirane aktivnosti na njihovoj izgradnji.

Đokić je napomenuo da će te aktivnosti u 2020. godini biti vidljivije.

Prema njegovim riječima, planira se i izgradnja novih solarnih elektrana na području Hercegovine.

"Mislim da možemo da dostignemo kapacitet od 200 megavata energije iz solarnih elektrana", rekao je Đokić na samitu, koji je otvorio ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske podsjetio je da će Srpska sa Srbijom da gradi tri hidroelektrane u gornjem toku Drine - "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci".

Đokić je rekao da je na tim poslovima postignut visok stepen i ekonomske i političke saradnje u Srpskoj i Srbiji, te izrazio očekivanje da bi do kraja godine, kako je rekao, u fizičkom smislu mogla da počne izgradnja Buk Bijele.

Prema njegovim riječima, sve tri hidroelektrane imaju instalisanu snagu od oko 200 megavata.

"To će biti od velike važnosti, ne samo za Srbiju i Srpsku, nego je to i pitanje naše spremnosti za regionalnom saradnjom", rekao je Đokić.

Đokić je naglasio da Srpska želi i da sa Hrvatskom gradi hidroelektranu u projektu "Dubrovnik dva".

"Mislim da je neophodno graditi razumijevanje među zemljama u regionu", rekao je Đokić, napominjući da je Srpska u BiH definisala svoj plan stvaranja potpune energetske bezbjednosti i sigurnosti i da u isto vrijeme uvažava evropske smjernice u ovoj oblasti.

Srbija je danas domaćin najvećeg regionalnog samita o energetskoj bezbjednosti, na kojem učestvuju resorni minstri iz zemalja regiona, kao i eksperti, predstavnici institucija, organizacija, kompanija i medija.

Тагови: