Predsjednik SP-a

Đokić: Srpska nezaobilazan politički faktor u BiH

  • 24.12.2018. 17:42

Republika Srpska je nezaobilazan i snažan politički faktor u BiH, što je realna politika na osnovu koje je moguće pronaći trajno rješenje koje će obezbijediti stabilnost u BiH, ocijenio je danas u Banjaluci Glavni odbor Socijalističke partije (SP).

"Niko ne treba to da potcjenjuje. Srpska je, po ko zna koji put pokazala svoje institucionalne kapacitete i vrijednosti - uspjeli smo izabrati Vladu, a to se još nije desilo u drugom entitetu i na nivou BiH", rekao je predsjednik SP-a Petar Đokić novinarima tokom novogodišnjeg prijema koji je organizovala SP. 

On je istakao da je Srpska usvojila i dva važna dokumenta - budžet za narednu godinu i program ekonomskih reformi. 

"To pokazuje institucionalnu sposobnost i vrijednost Republike Srpske koja nije smetnja bilo kome za dalji zajednički rad i razvoj", dodao je Đokić. 

On je naveo da je Glavni odbor SP-a na današnjoj sjednici ocijenio da Republiku Srpsku, ali i BiH, u budućnosti očekuju novi izazovi, te da će biti mnogo dijaloga i da su potrebni međusobna tolerancija i razumijevanje svih koji učestvuju u traženju rješenja za trajnu stabilnost. 

"Odlučili smo da kao partija pomognemo predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku u njegovim naporima da zaštiti identitet Srpske i očuva dostignuti nivo autonomije koju ona ima u BiH. Borićemo se da sve nadležnosti koje nisu dale rezultate budu vraćene na nivo entiteta", rekao je Đokić. 

On je naveo da je Glavni odbor podržao sve aktivnosti koje su socijalisti do sada vodili sa svojim koalicionim partnerima, posebno sa SNSD-om o učešću SP-a u vlasti u Republici Srpskoj, kao i na nivou BiH. 

Đokić je rekao da socijalisti imaju tri ministarska mjesta u Vladi Republike Srpske, kao i da očekuju jedno ministarsko mjesto u Savjetu ministara. 

On kaže da je Glavni odbor analizirao i poziciju SP-a u kontekstu sprovedenih opštih izbora u oktobru, te da je konstatovano da je stranka zadovoljna ostvarenim izbornim rezultatom. 

Đokić je naveo da je na opštim izborima došlo do rasta podrške SP-u veće od 60 odsto u odnosu na prošle opšte izbore. 

Komentarišući to što još nije imenovan predsjedavajući Savjeta ministara, on je rekao da bošnjačka politička komponenta, prije svega SDA, i dalje ima jak uticaj u institucijama u Federaciji BiH /FBiH/ i želi da prije izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara i tog tijela, riješi neke svoje probleme u FBiH. 

"Republika Srpska i institucije BiH ne smiju biti taoci bilo čije politike, a najmanje politike SDA i nadam se da će ta stranka shvatiti i preuzeti inicijativu da što prije budu formirane institucije na nivou BiH", dodao je Đokić.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.