Socijalistička partija

Đokić: Šest direktnih mandata u Narodnoj skupštini

  • 08.10.2018. 16:27

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić izrazio je danas zadovoljstvo izbornim rezultatom ove partije, navodeći da je SP, prema preliminarnim podacima, na osnovu 70 odsto obrađenog materija, ostvarila šest direktih mandata u Narodnoj skupštini Republike Srpske i dva kompenzaciona mandata.

"Uvjeren sam da ovaj trend koji je uspostaljen neće biti promijenjen", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci. 

Prema njegovim riječima, izraženo u procentu, SP je ostvarila rezultat od 8,5 odsto i kada se uporedi sa rezultatom koji je ostvaren 2014. godine, došlo je do rasta podrške biračkog tijela od oko 60 odsto. 

Đokić očekuje i da će SP imati jedan mandat u Predstavničkom domu parlamenta BiH, jer procenat rezulatata za jedan mandat je već ostvaren na bazi 70 odsto obrađenog glasačkog materijala. 

On je izrazio zadovoljstvo pobjedom kandidata koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i za predsjednika Srpske Željke Cvijanović. 

"SP je uložila ogroman napor da približi važnost pobjede ta dva kandidata i prema rezultatima koji su obrađeni, vidljivo je da je SP bila dosljedna u podršci koju je dala ovim kandidatima", naveo je Đokić. 

On je istakao da će to značiti uvezana vlast i na nivou Srpske i na nivou BiH. 

Đokić je ocijenio zabrinjavajućim to što izabrani kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva Željko Komšić nije biran većinskom voljom hrvatskog naroda. 

"To je ozbiljan nedostatak i najveći propust koji BiH ima u svom političkom sistemu ili ustavno-pravnoj konfiguraciji i time je hrvatski narod dramatično oštećen", rekao je Đokić.