Zabranjen ulazak Prilepinu

Đokić: Prijetnja po bezbjednost su migranti, a ne ruski književnik

  • 24.08.2018. 15:28

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić ocijenio je da zabrana ulaska u BiH ruskom piscu Zaharu Prilepinu još jednom potvrđuje da obavještajnim strukturama u ovoj zemlji upravljaju antiruski centri moći, te da prijetnja po bezbjednost BiH nije ruski književnik, već ogroman broj migranata, o čemu predstavnici bezbjednosnih struktura BiH ne vode adekvatnu brigu.

"Zabraniti ulazak jednom piscu u zemlju u kojoj se svi zaklinju u demokratiju i građanske slobode je apsurdno koliko i napisati knjigu bez slova", rekao je Đokić. 

On je dodao da je ovakva odluka presedan u modernom civilizovanom svijetu i da štetu koja je već napravljena u diplomatskim odnosima BiH i Rusije, institucije BiH treba da poprave notom izvinjenja i dozvolom boravka Prilepinu na književnim manifestacijama u Republici Srpskoj i BiH, saopšteno je iz Socijalističke partije. 

Đokić je rekao da političke partije iz Federacije BiH već duže vode antirusku politiku i pozvao institucije BiH da hitno intervenišu i spriječe dalje zloupotrebe koje sprovode federalni kadrovi u njima. 

Ruskom piscu Zaharu Prilepinu juče je zabranjen ulazak u BiH, navodno iz bezbjednosnih razloga. Ovu naredbu donijela je OBA 26. marta. 

U obrazloženju rješenja, koje je u posjedu Srne, navodi se da bi boravak Prilepina na teritoriji BiH predstavljao "prijetnju bezbjednosti BiH, javnom poretku ili međunarodnim odnosima BiH". 

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм