Predsjednik SP-a

Đokić: Najavljena misa u Sarajevu - rehabilitacija ustaštva

  • 13.05.2020. 10:36

Predsjednik SP-a Petar Đokić osudio je najavljeno služenje mise u Sarajevu za ustaše ubijene u Blajburgu, navodeći da taj čin predstavlja otvorenu provokaciju prema antifašistima i žrtvama fašističkog i ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu.

"Time se čini veličanje i rehabilitacija ustaštva i pokušava da ustaše i ratni zločinci budu proglašeni nevinim za strašne zločine i genocid koje su počinili nad Srbima, Јevrejima, Romima i ostalim narodima na ovim prostorima. To je nedopustivo", naglasio je Đokić.

On je dodao da ovakvi incidenti oživljavaju fašizam na teritoriji Evrope, što je krajnje opasno i nepromišljeno, saopšteno je iz SP-a.

"Ove težnje hrvatskih fašista predstavljaju rekonstrukciju i propagiranje fašističke ideologije koja je na ovim prostorima bila zločinačka i koja je u smrt odvela hiljade nevinih ljudi. Ona, nažalost, po svemu sudeći, još nije pobijeđena", naveo je Đokić.

On je zapitao koji je stvarni cilj najavljenog skupa i koje su njegove krajnje namjere s obzirom na to da bi trebalo da bude održan u danima kada antifašisti obilježavaju 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu i odaju počast velikom broju žrtava u toj borbi.

"Osuđujemo svaki pokušaj ovakvog predstavljanja istorije i negiranja velikih zločina koje su ustaše počinile nad nedužnim žrtvama. Održavanje mise za žrtve Blajburga nije smjelo ni da se pokuša, a kamoli da se to dozvoli, pogotovo ne u BiH, gdje su ustaše počinile najstrašnije zločine. To je negiranje principa na kojima počiva demokratija za koju se zalaže SP i napad na antifašističku borbu i slobodarski duh naroda na ovim prostorima", naglasio je Đokić.

On je podsjetio da su u proteklih 25 godina učinjeni veliki napori na jačanju i razvoju demokratske politike u BiH i da je zbog toga potrebno osuditi bilo kakve namjere urušavanja tih principa.

"Najava održavanja skupa u Sarajevu je samo jedan u nizu pokušaja da ti napori budu omalovaženi, a demokratski procesi u BiH vraćeni korak unazad. Takvi ljudi ne žele dobro BiH i njenim narodima", poručio je Đokić.

Kardinal vrhbosanski Vinko Puljić služiće u subotu, 16. maja, u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu misu za ubijene u Blajburgu, a ova vijest izazvala je burna i oštra reagovanja javnosti u BiH. 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.