Predsjednik Socijalistike partije

Đokić: Duh antifašizma kao trajno opredjeljenje

  • 01.07.2018. 16:09

Predsjednik Socijalistike partije Republike Srpske Petar Đokić izjavio danas da se članovi ove stranke tradicionalno okupljaju na Kozari na dan obilježavanja herojske bitke na ovoj legendarnoj planini u Drugom svjetskom ratu, čime žele da potvrde svoj antifašistički duh.

"Ovdje smo da obilježimo dane kada je vođena herojska bitka golorukog, nenaoružanog srpskog naroda na Kozari, koji je bio danima pod opsadom u namjeri da se probije iz obruča i dođe do slobode", rekao je Đokić novinarima na Mrakovici, gdje je prisustvovao obilježavanju 76 godina od Bitke na Kozari i skupu SP-a organizovanom tim povodom. 

Đokić je rekao da su ovim okupljanjem socijalisti željeli da daju dodatni značaj ovom skupu i stradanju srpskog naroda na podruju Kozare i Mrakovice. 

"Istovremeno, željeli smo da potvrdimo naš antifašistički duh i da ukažemo na potrebu da se čuva antifašizam, vrijedna tekovina našeg naroda i ovih prostora", naglasio je Đokić. 

On je dodao da su u borbi na Kozari i mnogim drugim mjestima date hiljade i hiljade života za slobodu. 

"Zato smo mi, kao iskreni poštovaoci antifašizma, u obavezi da dolazimo na ova mjesta i odamo počast svima koji su dali svoje živote u borbi za slobodu, svima koji su se borili protiv fašizma i da sačuvamo sjećanje na njih", rekao je Đokić. 

On je dodao da su partizanske jedinice na prostorima bivše Jugoslavije dale nemjerljiv doprinos u slamanju fašizma i da svi treba da budu ponosni na tu herojsku borbu za slobodu. 

"To trebamo prenijeti na mlade generacije. NJegujući tradicije narodnooslobodilačke borbe i sjećanje na važne događaje iz naše istorije, treba da okupljamo mlade", istakao je Đokić. 

Đokić je bio član delegacije Vlade Republike Srpske, koja je sa mnogobrojnim delegacijama Srpske i Srbije položila vijenac u spomen-kompleksu na Mrakovici, gdje je danas obilježeno 76 godina od Bitke na Kozari u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore. 

Obilježavanje su zajednički organizovali odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. 

Bitka na Kozari, koja je simbol stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe. 

Ova bitka, u kojoj su malobrojne partizanske jedinice branile narod u zbijegu, bila je značajna za cjelokupni partizanski pokret otpora, jer je predstavljala primjer junaštva i odlučnosti boraca pred nadmoćnijim i dobro naoružanim neprijateljem. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.