Ambasador Kine u BiH

Đi Ping: Dobri rezultati saradnje Srpske i Kine

  • 11.08.2020. 21:10

Ambasador Kine u BiH Đi Ping rekao je da praktična saradnja Kine i Republike Srpske u posljednjim godinama daje plodne rezultate s obzirom da je bazirana na međusobnoj komplementarnosti dvije strane i tradicionalnom prijateljstvu dva naroda.

Đi je u tom smislu podsjetio da je Termoelektrana u Stanarima ostvarila profitabilnost, pružila čistu energiju Srpskoj i doprinijela tamošnjem ekonomskom i društvenom razvoju o čemu govori podatak da je opština Stanari, po prosječnoj mjesečnoj plati po glavi stanovnika, na prvom mjestu među lokalnim zajednicama u Republici.

On je rekao da pandemija virusa korona nije umanjila entuzijazam u smislu saradnje, podsjetivši da je potpisan ugovor o izgradnji hidroelektrane Dabar u saradnji sa kineskom kompanijom.

"Taj projekat će, nakon završetka, učinkovito ublažiti problem nestašice struje u okolini i očekuje se da postane motor lokalnog ekonomskog razvoja. Takođe, projekti autoputa Banjaluka-Prijedor i bolnice u Doboju se realizuju i nadamo se da će dvije strane zajedno ulagati napore kako bi oni bili realizovani što prije", rekao je Đi za RTRS.

On je rekao da je pozitivno što se Srpska i Kina na planu saradnje dosljedno pridržavaju principa zajedničkih konsultacija, te zajedničkog doprinosa i ostvarivanja zajedničkih interesa u saradnji.

"Osim toga, jednako se tretiraju, bez ikakvog političkog uslovljavanja, te ostvaruju zajedničku pobjedu, koristeći svoje komparativne prednosti", rekao je Đi.

On je naglasio da je trenutno svima istovjetan i hitan zadatak borba protiv pandemije i oživljavanje ekonomije.

"Kineska strana je spremna da aktivno unapređuje saradnju sa entitetima u BiH i distriktom Brčko s ciljem da doprinosi kako oporavku lokalnog ekonomskog i društvenog razvoja, tako i globalizaciji ekonomije i multilateralizmu", naveo je on.

On je rekao da svi u suočavanju sa globalnim izazovima pandemije, koji ne poznaju granice i narode, kao i da svi moraju da budu ujedinjeni u prevladavanju teškoća.

"Naša saradnja u borbi protiv pandemije je upravo to dobro ilustrovala. Kada je izbila pandemija u Kini, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u kratkom vremenu uputio pismo podrške kineskom predsjedniku Si Đinpingu, dok su profesori i studenti Univerziteta u Banjaluci donirali maske kineskoj strani. To ćemo zauvijek pamtiti", rekao je Đi.

Nakon izbijanja pandemije u Banjaluci, podsjetio je Đi, kineska strana je odmah reagovala i u tri kontingenta donirala respiratore, maske, zaštitna odijela, dezinfekciona i druga sredstva, te je organizovala video sastanak o iskustvima u prevenciji i kontroli pandemije između kineske strane i Medicinskog fakulteta, kao i drugih institucija.

"Kineske kompanije i kineski državljani koji žive i rade u BiH su, takođe, pružali pomoć kojom su izrazili jedinstvo sa lokalnim građanima. Pravi se prijatelji u nevolji poznaju. Kineska strana je spremna da nastavi pružati pomoć Srpskoj u okviru svojih kapaciteta", istakao je Đi.

On je rekao da Kina čvrsto vjeruje da treba krenuti putem solidarnosti i saradnje i pridržavati se multilateralizma, kako u borbi protiv pandemije, tako i u oživljavanju ekonomije.

Đi je rekao da je Srpska sve popularnija među kineskim turistima, te da je lani broj onih koji su posjetili Republiku porastao za 89,3 odsto u odnosu na godinu ranije.

On je naglasio da postoji veliki prostor u turističkoj saradnji i da vjeruje da će više kineskih turista dolaziti u Srpsku.

"Iako je pandemija omela posjetu kineskih turista, vjerujem da će BiH ostati važna destinacija za njih. Spremni smo da sarađujemo sa relevantnim institucijama u Srpskoj na povećanju izgleda za povratak kineskih turista. Nadamo se da ćete dodatno ojačati promociju u Kini kombinacijom onlajn i oflajn metode", rekao je Đi.

On je naveo da je proteklih godina kineski jezik u BiH sve popularniji, naročito u Srpskoj gdje je uključen u spisak drugih stranih jezika u osnovnim i srednjim školama.

Đi je dodao da je Konfucijev institut na Univerzitetu u Banjaluci osnovan 2018. godine kao "prozor kineske kulture ka prijateljima u Srpskoj".

"Želimo Konfucijevom institutu sve bolju budućnost i da i dalje doprinosi razmjeni i ljudskom razumijevanju dvije strane", rekao je Đi.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.