Glavni odbor SNSD-a

Djelovanje u okviru izvornog Dejtona i vraćanje Srpskoj oduzetih nadležnosti ili mirni razlaz

  • 18.09.2019. 19:12

U više od 60 zaključaka, SNSD se pozabavio svim segmentima društva u Srpskoj i BiH. Jednoglasno ih je usvojio novi Glavni odbor stranke. 

Dio koji je najviše iščekivan je onaj koji se odnosi na spornu deklaraciju SDA. U SNSD-u još jednom podvlače, deklaracija narušava mir u BiH i regionu. Ponuđeno je i konkretno rješenje. Ili djelovanje u okviru izvornog Dejtona, i vraćanje Srpskoj oduzetih nadležnosti ili mirni razlaz. 

Srpska bi tako, predlažu, trebalo da izađe iz sporazuma o odbrani, indirektnim porezima, ali i radu VSTS. U suprotnom će se, kaže lider stranke, Milorad Dodik, Srpska pozvati na pravo na samoopredjeljenje, koje je Dejtonom zagarantovano.

"SNSD smatra da ukoiliko se situacija u BiH ne bude odvijala u smislu poštivanja izvornog Dejtona, da treba primjenjivati odredbe Ustava BiH koje čine sastavni dio, a to su pakt o građanskim pravima i slobodama, gdje je predviđeno da narodi imaju pravo na samoopredjeljenje i to je definitvno jasno da u Ustavu BiH postoji i da je treb na pravi način čitati i u tom pogledu i afirmisati", rekao je Dodik.

Predložio je SNSD i da Narodna skupština Srpske od visokog predstavnika traži podnošenje izvještaja o radu, ali da to bude samo jedan korak ka potpunom ukidanju OHR u BiH. Sve odluke koje je visoki predstavnik, koristeći se bonskim ovlašćenjima do sad donosio, treba da budu povučene, smatraju u SNSD-u. 

Bez i jednog glasa protiv, podržane su i pronatalitetne mjere Vlade Srpske. 

"Možete da vidite niz akcija, koje idu za tim u poboljšanju, recimo stambenog zbrinjavanja mladih bračnih parova i uvodimo i zvanično da će mladi bračni šarovi koi to hoće moći da dobiju beskamatni zajam od Srpske i to će ići od Nove godine, dok se usvoje zakoni", kaže Dodik.

Podržali su u SNSD i održavanje sastanaka sa svim drugim političkim partijama u Srpskoj, kako bi se usaglasio stav o trenutnoj političkoj situaciji. Još jednom su pohvalili Srpsku, koja je u rekordnom roku, odmah nakon opštih izbora formirakla vlast. Zato je, kažu, za svaku osudu to što sarajevski političari, 11 mjeseci nakon izbora, koče procese na nivou BiH.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.