Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske

Đaković: Važno njegovanje kulture sjećanja

  • 15.11.2019. 16:25

Veoma je važno njegovati kulturu sjećanja na sve važne događaje koji su obilježili istoriju, kako bi novim naraštajima u nasljedstvo bio ostavljen osjećaj slobode, pravde i svih ostalih civilizacijskih vrijednosti na kojima počiva čovječanstvo, poručila je u Sankt Peterburgu pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković.

Đakovićeva je, govoreći na panelu Foruma slovenskih kultura, podsjetila da su 22. aprila 1945. godine oslobođeni koncentracioni logor Jasenovac i grad Banjaluka, te napomenula da će sljedeće godine biti organizovan prigodan program u Memorijalnom centru Donja Gradina i u Banjaluci.

Ona je navela da Arhiv Republike Srpske planira izložbu "Banjaluka i Krajina u oslobodilačkom ratu", kao i nekoliko publikacija koje se odnose na dokumentarno nasljeđe rata 1941-1945. godine.

"Arhiv će krajem ove godine objaviti memoare iz ratnog vremena, a u planu je i digitalizacija čitave zbirke memoara od kojih se većina odnosi na djelovanje pokreta otpora u Drugom svjetskom ratu", rekla je Đakovićeva.

Đakovićeva je potvrdila da će Memorijalni centar Donja Gradina, osim obilježavanja godišnjice proboja, pripremiti izložbu koja će biti predstavljena u Beogradu, dok će Kinoteka u Istočnom Sarajevu prirediti reviju dokumentarnih i drugih filmova pod radnim naslovom "Vrijeme iskušenja - vrijeme pobjede".

"Muzej Republike Srpske ostvario je saradnju sa moskovskim Muzejom pobjede, koji će u januaru biti domaćin izložbe o koncentracionom logoru Jasenovac", rekla je Đakovićeva.

Ona je istakla da će se uključiti i većina lokalnih biblioteka i muzeja koji će organizovati razgovore o knjigama, izložbe, projekcije filmova, predavanja i obilazak memorijalnih mjesta.

"Forum slovenskih kultura je specijalni programski gost Osmog međunarodnog kulturnog foruma u Sankt Peterburgu, a ove godine je okupio više od 30 učesnika iz slovenskih zemalja koji će učestvovati na događajima u 15 tematski različitih sekcija", rekla je Đakovićeva.

Đakovićeva je govorila na panelu Foruma slovenskih kultura o temi "75. godina od Velike pobjede - književnost, film, pozorište", koji je održan u okviru Osmog međunarodnog kulturnog foruma u Sankt Peterburgu.

Na Međunarodnom kulturnom forumu svake godine učestvuje više od 35.000 učesnika iz cijelog svijeta, a centralna tema ove godine je "Kulturni kodeksi u kontekstu globalizacije", koja ima cilj da podstakne globalni dijalog kultura i ojača odnose među zemljama.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.