Gradonačelnik Prijedora

Đaković: Ne smije biti zaboravljeno stradanje i junaštvo na Kozari

  • 01.07.2018. 15:01

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković poručio je danas da nikada ne smije biti zaboravljeno stradanje, čojstvo i junaštvo kojim je ovjenčana Kozara.

Đaković je rekao da je Kozara u istoriji poznata po junaštvu partizana koji su je branili od mnogo jačeg neprijatelja, ali i po stradanju vojnika i civila, pogotovo djece i nejači. 

"Da bi se sačuvala uspomena na tu tragediju, na čojstvo i junaštvo u odbrani nejači, ovdje se okupljamo svake godine da odamo počast stradalima sa željom da se to nikad ne zaboravi i da se ne zaborave svi koji su izgubili život na ovoj legendarnoj planini", izjavio je Đaković novinarima na Mrakovici gdje je danas obilježeno 76 godina od Bitke na Kozari. 

Sekretar SUBNOR-a Slobodan Šobić istakao je da Kozara živi u sadašnjim generacijama i da će zauvijek živjeti u narednim pokoljenjima. 

"Mi i nerođeni potomci, ovdje smo danas u zajedničkom stroju i šaljemo poruku da Kozara živi, da je u nama i oko nas, da je naše polazište i ishodište", rekao je Šobić. 

Na Mrakovici je danas obilježeno 76 godina od Bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 ih je protjerano i internirano u logore. 

Obilježavanje su zajedno organizovali odbori vlada Republike Srpske i Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova. 

Programu obilježavanja su, osim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i visokih zvanica iz Republike Srpske, prisustvovao je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, te članovi udruženja za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije. 

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.