Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske

Đaković-Dević: Pojavljuju se lokalna žarišta, ukupna epidemiološka situacija povoljnija

  • 12.06.2020. 12:11

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Jelena Đaković Dević izjavila je za Srnu da je posljednjih dana u Srpskoj zabilježena pojava pojedinačnih lokalnih žarišta, koja se uglavnom odnose na porodice ili radne kolektive, zbog čega se javlja nešto veći broj novozaraženih, ali bez obzira na to epidemiološka situacija je povoljnija.

Devićeva je navela da se nakon ublažavanja mjera i vraćanja stanovništva u normalne životne tokove, uz poštovanje svih preporučenih mjera, i dalje registruju novi slučajevi oboljelih što stvara uslove za pojedinačna lokalna žarišta.

"Ono što ohrabruje jeste činjenica da se trenutno nalazimo u silaznoj fazi epidemije, broj hospitalizovanih odnosno teških slučajeva se stalno smanjuje, a broj oporavljenih se povećava, što sve ide u prilog povoljnije epidemiološke situacije", rekla je Devićeva.

Prema njenim riječima, u budućnosti je moguće očekivati nekoliko scenarija - od onog da će doći do potpunog prekida prenosa infekcije sa čovjeka na čovjeka, da će biti nekoliko talasa epidemije, do scenarija u kojem će virus ostati u cirkulaciji te da će postojati kontinuirana transmisija virusa.

"U ovom trenutku najbliži smo vjerovanju da ćemo virus imati u cirkulaciji i naredne sezone što će zahtijevati i dodatnu spremnost zdravstvenog sistema", poručila je Devićeva.

U slučaju da virus bude prisutan i naredne sezone, pojasnila je ona, u prilog ide činjenica da postoji određeno iskustvo u borbi sa kovidom-19.

"Naučili smo koje su to strategije koje daju dobre rezultate u različitim okruženjima i imamo vremena da se adekvatno pripremimo i spremimo za izazove prisustva različitih respiratornih virusa u isto vrijeme", dodala je Devićeva.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)