Đajić: Stanivuković nije nikakvo rješenje, već problem za Banjaluku

19:49, 09.04.2021.
Izvor: ATV
Pokazalo se da Draško Stanivuković nije nikakvo rješenje, već problem za Banjaluku, upozorio je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić.

Građani mu se, kaže, sve više žale na situaciju u Banjaluci, nakon što je Stanivuković izabran na tu funkciju i poveo grad u smijeru koji nije dobar.

"On nije ni shvatio gdje se nalazi. Banjaluka je grad razvoja, kulture, studentskog života i svi dosadašnji gradonačelnici su ga uspješno vodili, ali danas imamo performanse, viku, galamu, prijetnje, skakanje...", upozorio je predsjednik banjalučkog SNSD-a.

Đajić je za ATV naveo da je neophodan dogovor u vezi sa budžetom grada Banjaluka, ali to nije bilo moguće sa okvirom koji je predložio Stanivuković, jer u ovom trenutku ne odgovara razvoju Grada.

Odbacio je kao neprihvatljivu gradonačelnikovu isključivost.

"Čekao je zadnji dan. Nije nas zvao ni na razgovore, a onda tvrdi da SNSD nije za usvajanje budžeta, što nije tačno", rekao je on.

Đajić, koji je i direktor Univerzitetsko kliničkog centra (UKC) Republike Srpske, naglasio da su jučer imali najveći broj pacijenata primljenih u jednom danu, njih 58, te da ih je ukupno 600, od kojih 400 prima kiseonik.

Među njima je, kaže, nažalost, mnogo mlađih osoba, ali i jedna porodilja koja je priključena na "vještačka pluća".

Ukazao je da je iza zdravstvenih radnika teška godina, odricanja i danonoćnih dežurstava, ali i dokaza požrtvovanosti, profesionalizma i patriotizama zdravstvenih radnika.

"Nije lako gledati medicinskoj ekipi da u jednom danu umre 20 osoba. To je gore nego na ratišu", upozorio je Đajić.

I predstavnik Svjetske zdrastvene organizacije je, kaže, primjetio veliko zalaganje medicinara UKC-a, što je i pohvalio, dok se istovremeno pojedinci u Banjaluci ne pridržavaju mjera, iako je britanski soj virusa prisutan i mnogo je opasniji, brže se širi i izaziva teške kliničke slike, gotovo da, kako kaže, "nestanu pluća".

"Niko neće da shvati da se tih 600 pacijenata ne bi sada nalazili u bolnici i borili se za život da su držali distancu", naglasio je generalni direktor UKC-a.

Vakcina je, dodao je, jedini spas u vrijeme ove pandemije te je najavio da će biti dopremljena veća količina neophodnih doza za imunizaciju narednih dana.

Generalni direktor UKC-a je istakao da pacijenti najveće zdravstvene ustanove u Republike Srpske imaju sve neophodne lijekove i zbrinuti su u skladu sa svim svjetskim standardima u toj oblasti.