Posjeta 50 medicinskih tehničara

Đajić: Razmjenom iskustva do unaprijeđenog zdravstvenog sistema Srpske

  • 24.05.2019. 13:18

Univerzitetski klinički centar /UKC/ Republike Srpske posjetilo je 50 medicinskih sestara i tehničara iz Murske Sobote /Pomurja/ u Sloveniji radi razmjene iskustava, kako bi bio unaprijeđen zdravstveni sistem Srpske, rekao je danas generalni direktor UKC-a Vlado Đajić.

Đajić je naglasio da je riječ o stručnoj posjeti najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj, u organizaciji Strukovnog društva medicinskih sestara, babica i zdravstvenih tehničara Pomurja. 

"Prilikom posjete, medicinske sestre i tehničari, upoznaće se o načinu funkcionisanja najveće zdravstvene ustanove, veoma složenoj organizaciji, kao i ulozi i značaju medicinske sestre u našoj ustanovi i u zdravstvenom sistemu Republike Srpske", izjavio je Đajić novinarima. 

On je dodao da sestrinstvo ima centralnu ulogu u prepoznavanju višestrukih izazova u zdravstvu. 

"Srednji medicinski kadar UKC kontinuirano prolazi kroz edukacije u zemljama regiona, pa i u Sloveniji, kako bi pružili pacijentima najbolju i najefikasniju zdravstvenu zaštitu. Ovo je jedinstvena prilika da se razmijene stručna iskustva, uporede način funkcionisanja i rada, te ostvari još bolja komunikacija između zdravstvenih radnika Slovenije i Republike Srpske", naglasio je Đajić. 

Zamjenik pomoćnika direktora za zdravstvenu njegu u UKC-u Daliborka Kuzmanović rekla je da je Slovenija davno prepoznala značaj medicinskih sestara i ulaganja u njihovu edukaciju. 

"Puno više daju na značaju školovanju medicinskih sestara, te ono što kod nas obavljaju sestre sa završenom srednjom školom, tamo obavljaju fakultetski obrazovane sestre", dodala je Kuzmanovićeva. 

Ona je rekla da u UKC-u Republike Srpske radi 1.300 medicinskih sestara. 

"Nismo zadovoljni platama, ali vidimo da nisu ni naše kolege iz Slovenije, zbog čega odlaze u Austriju", navela je Kuzmanovićeva. 

Predsjednik Strukovnog društva medicinskih sestara, babica i zdravstvenih tehničara Pomurja Dragica Jošar rekla je da se i sindikati u Sloveniji bore za povećanje plata zdravstvenih radnika jer smatraju da su potcijenjeni, slabo plaćeni i imaju previše posla. 

Ona je navela da u Sloveniji nema dovoljno sestara, odnosno da ih nedostaje 25 odsto da bi zadovoljile potrebe pacijenata. 

"Naše medicinske sestre odlaze u Austriju jer su tamo puno bolje plate", dodala je Jošareva. 

Тагови:
  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм