Direktor UKC RS

Đajić: Ispitivanje autonomnog nervnog sistema veoma važno za pacijente

  • 13.06.2021. 11:38

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić danas je premijerno prikazao rad aparata za ispitivanje autonomnog nervnog sistema odnosno tilt test.

"Želimo da pokažemo svima da ovo nije invanzivna metoda. Pacijenta ništa ne boli i da ovo nije kako mnogi kažu  "Teslino klatno". Dok pacijent leži, na njemu je postavljeno desetak elektroda od kojih se jedna ističe, a to je elektroda postavljena na prst ruke i to je jedini senzor u svijetu koji mjeri oscilacije krvnog pritiska i frekvencije srca u jednoj sekundi. Registruje brze skokove i padove krvog pritiska. Tako dobijamo automatski podatke šta se nalazi u elektronici tijela. Ovaj aparat je zajednički plod rada fizičara, biohemičara, fiziologa, ljekara i preko desetak doktorata je urađeno na ovom aparatu kada je napravljen", istakao je Vlado Đajić.

Kako je naveo, aparat je prvobitno ispitivan na kosmonautima i pilotima.

"Aparat je napravljen isključivo za kosmonaute i pilote, na kojima su rađen CT i magneti, kako bi se što bolje ispitao autonomni nervni sistem", kazao je Đajić.

Univerzitetski kliniči centar Republike Srpske prvi u svijetu primijenio tilt test u kovid odjeljenju.

"Ovaj aparat smo prvi u svijetu unijeli u kovid, kako bismo testirali pacijente oboljele od kovida i da vidimo koliko je virus napao elektroniku tijela. Čak 46 odsto pacijenata ima oštećenje autonomnog imunog sistema i oni moraju da primaju terapiju i da se čuvaju. Imamo 12 testova. Improvizujemo razne situacije gdje pacijenta dižemo, spuštamo. Izlažemo ga stresu. Ponekad nekog izložimo stresu kako bi vidjeli koliko mu skoči pritisak. Pregled pacijenata na ovom aparatu traje oko pola sata", dodao je direktor UKC Srpske.

Đajić je apelovao na sve one koji imaju povišen krvni pritisak, šećernu bolest, osjećaju malaksalost, nervozu ili depresiju, da bi bilo poželjno da urade ovo testiranje.

"Vrlo je bitno da uradimo pregled kod ljudi koji imaju gubitak svijesti. Gledajuću sve reference na svijetu, oučili smo recimo da dosta djece, koja dođu u školu, u zagušljiv prostor, pa kolibiraju, a potom dobiju dijagnozu epilepsije i pet narednih godina pije lijekove za epilepsiju, a nije epileptičar. Sve iz razloga što nije uradio ovo testiranje. Mnogi pacijenti zato lutaju. Dakle, svi pacijenti koji imaju malaksalost, sindrom hroničnog umora, zujanje, nelagodu, treperenje srca, gubitak snage, preznojavanje, depresiju, nervozu, šećernu bolest, povišen krvni pritisak, ti bi morali da urade ovo testiranje", zaključio je direktor UKC-a Republike Srpske, Vlado Đajić.

On je napomenuo da u UKC-u rade 12 testova uz pomoć ovog aparata, dok se recimo u Beču, na ovom aparatu rade četiri testa, a u većini drugih zemalja i manje.

Prema njegovim riječima, ovaj pregled može da se uradi preko Fonda zdravstvenog osiguranja.