NSRS

Direktan izbor gradonačelnika Istočnog Sarajeva

  • 18.02.2020. 20:23

U novom Zakonu o gradu Istočno Sarajevo, koji se na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a donosi po hitnom postupku, predviđeno je da gradonačelnika tog grada direktno ili neposredno na izborima biraju građani na period od četiri godine u skladu sa izbornim propisima, rekao je poslanik SNSD-a Miroslav Vujičić.

"Prestanak mandata gradonačelnika i njegov opoziv prije isteka mandata sprovodi se u skladu sa zakonom i izbornim propisima", naveo je Vujičić obrazlažući ovaj akt u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U obrazloženju ovog zakona se navodi da je ranija praksa bila da se gradonačelnik Istočnog Sarajeva bira indirektno ili posredno u Skupštini grada.

"Ključni razlog donošenja ovog zakona jeste usklađivanje i unapređenje postojećeg stanja, kao i zakonsko i institucionalno jačanje grada Istočno Sarajevo, uz uvažavanje svih njegovih specifičnosti, počevši od teritorijalne organizacije i geografskog položaja u Republici Srpskoj i što je najbitnije, jačanja pozicije grada i njegovog odnosa sa opštinama koje ulaze u njegov sastav", navodi se u ovom prijedlogu.

U obrazloženju se ponavlja da se u svim gradovima i opštinama Srpske gradonačelnik, odnosno načelnik opštine, bira neposredno ili direktno na izborima, a jedino u gradu Istočno Sarajevo indirektno većinom glasova ukupnog broja odbornika Skupštine grada u skladu sa Izbornim zakonom Republike Srpske i Izbornim zakonom BiH.

"Smatramo da neposredno izabrani gradonačelnik ima veću legitimnost, te da je važno da svaki građanin zna za kojeg kandidata za gradonačelnika može glasati, odnosno ko će ih tačno predstavljati. To će doprinijeti čvršćoj vezi izvršne vlasti i građana, ali i većoj odgovornosti izabranog gradnočelnika", navodi se u obrazloženju.

U tekstu se dodaje da je ranija praksa pokazala da za gradonačelnika bude izabran čovjek koji nije imao dovoljan broj glasova da bude odbornik u Skupštini opštine ili je na lokalnom nivou bio kandidat za načelnika opštine ali nije izabran.

"Zakonom o lokalnoj samoupravi data su velika ovlašćenja gradonačelniku, odnosno načelniku, pa je logično da građani sami neposredno biraju gradonačelnika. Gradonačelnik predlaže i gradsku upravu i rukovodi njome, čime se njegova odgovornost povećava", navodi se u tekstu prijedloga zakona.

Prijedlogom izmjena zakona predviđeni su oblici neposrednog učešća građana u ostvarivanju lokalne samouprave - građanska inicijativa, zbor građana i referendum, a navedeno je i da područje grada Istočno Sarajevo čine područja šest opština Sokolac, Istočni Stari Grad, Pale, Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža i Trnovo.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo rekao je tokom poslaničke rasprave o ovom aktu da je potreban novi zakon o gradu Istočno Sarajevo, koji bi uredio odnose grada i opština, ali da ga je trebalo donositi u redovnoj proceduri da bi se obezbijedilo što kvalitetnije funkcionisanje te administrativne jedinice.

"Predlažem da se prijedlog ovog zakona prevede u nacrt i razmatra u redovnoj proceduri. Biće, dakle, vremena da se sprovede javna rasprava o tom aktu na području na koje se odnosi i da se pronađu zajednički stavovi kako bi se donio što bolji tekst ovog zakona", rekao je Bundalo.

On je ocijenio da je to važan grad na istoku Srpske, te da priču oko donošenja ovog zakona nije trebalo svoditi samo na neposredan izbor gradonačelnika.

"Mi jesmo za to, ali je diskutabilno da se time smanjuje značaj Skupštine grada", rekao je Bundalo i dodao da je važno obezbijediti da se zakonski sprovede izbor gradonačelnika.

Potpredsjednik Narodne skupštine Željka Stojičić zaključila je današnje zasjedanje koje će biti nastavljeno sutra poslaničkom raspravom o Prijedlogu zakona o gradu Istočno Sarajevo, po hitnom postupku.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni Izbornog zakona Republike Srpske, po hitnom postupku, na prijedlog Kluba poslanika SNSD-a, kao i Prijedlog zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje - Brčko i Brčko - Rača, po hitnom postupku.

Nastavak sjednice je zakazan za 10.00 časova.