Bosić ili Petrović

Dilema u SDS-u zbog izborne jedinice 2 za Parlament BiH

  • 02.07.2018. 19:12

Mladen Bosić ili Obren Petrović - ta dilema u izbornoj jedinici 2 za Parlamentarnu skupštinu ozbiljno je pomrsila konce SDS-u. Toliko, da o tome niko od njih ne želi da govori. Akteri najmanje.

Ukoliko bi Mladen Bosić ovaj put prepustio Obrenu Petroviću da nosi listu, on bi bio nosilac kompenzacione. U tom slučaju lošija pozicija čeka Aleksandru Pandurević koja je prije četiri godine nosila kompenzaciju, ali i drugu poziciju na listi.

SDS, prema procjenama, može da računa na tri direktna mandata plus jedan kompenzacioni koji opet zavisi od Bošnjaka u RS. Dovoljno se samo sjetiti 2006. godine kada su Bošnjaci imali dva mandata što je ugrozilo kompenzaciju SDS-a.  Računaju u SDS-u na to što su bošnjacke partije u Srpskoj podijeljene kao nikad pa je pitanje hoće li uopšte imati poslanika u Predstavničkom domu. Koliki je haos u SDS-u najbolje govori činjenica da su javnosti obznanili sve nosioce lista osim imena u dvojci. Lider stranke danas ostaje pri stavu od juče, uz opasku - nema mjesta za sve.

“Ostalo je tu još pitanja da razriješimo, ja ću još u narednim danima vršiti konsultacije i vjerujem da ćemo doći do najboljeg rješenja”, kaže lider SDS-a Vukota Govedarica.

Kako god tekle konsultacije, ovaj put je Obren Petrović u boljoj poziciji. Bude li prvi na listi, sigurno prolazi, a imaće podršku Miće Mićića, Nenada Lalića i još nekih zvučnih imena koji dolaze iz te izborne jedinice za državni nivo. U suprotnom, pitanje je koliko bi radili za Mladena Bosića. Na sve treba dodati i podršku gradonačelnika Doboja.

Iz SDS-a danas niko nije htio da komentariše zvanično, ipak nezvanično u ovom slučaju mogao bi da presudi međunarodni faktor i to u korist Obrena Petrovića, posebno ako se ima u vidu da je odluka Skupštine grada da se najveće priznanje Doboja dodijeli Morin Korman, ambasadoru SAD u BiH.

Ne treba isključiti ni mogućnost većih unutarstranačkih lomova koji su u ovoj stranci uvijek i primjetni u izbornoj godini. Oni koji dobro poznaju prilike u SDS-u tvrde da će oktobarski izbori u suštini odlučiti o sudbini SDS-a. Kako je sada dilema za nosioca liste Mladen Bosić ili Obren Petrović, tako bi mogla biti dilema i za predsjednika stranke - Mićo Mićić ili Rado Savić. Interesantno je Mićićevo ćutanje. Ukoliko Vukota Govedarica pobijedi na izbrima, po Statutu napušta poziciju predsjednika stranke. Ukoliko izgubi, povući će se iz moralnih razloga. To je, kako saznajemo, već obznanio bliskim saradnicima. Prije četiri godine itekako je bio glasan. Glasni su na početku mandata 2014. bili SDS-ovi poslanici koji su prošli u Predstavnički dom. Dvojica su već u drugoj stranci. Aleksandra Pandurević može se samo nadati da će SDS uloviti peti mandat da bi osigurala još četiri godine u parlamentu. Nenada Lalića ovih dana u SDS-u i ne pominju. Ali, što bi rekao lider partije, nema mjesta za sve.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.