Srđan Rajčević

Digitalizacija strateški cilj Vlade Srpske

  • 19.12.2018. 19:23

Ozbiljnjijih ulaganja u digitalizaciju u BiH gotovo da nema. Ipak, u Srpskoj se očekuje pomak. U Ministarstvu naučno tehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva kažu, nova Vlada Srpske ovu oblast je prepoznala kao strateški cilj u četvorogodišnjem mandatu. 

Radiće se na stvaranju kompletnog servisa elektronske uprave koji podrazumjeva pokretanje, ali i okončanje upravnog postupka elektronskim putem. Sve će biti automatizovano, digitalizovano, sve će biti u okvirima modernih sredstava komunikacije.

“Mislim da će RS sa jednom značajnom izraženom političkom voljom u sljedeće četiri godine da napravi značajne iskorake po ovom pitanju. Menandžment naših poslovnih subjekata informaciono komunikacione tehnologije uopšte doživljava više kao logistički alat za svoje poslovanje, dok imamo vrlo malo poslovnih ideja iz kojih će nastati kasnije i preduzeća i velike kompanije koje se baziraju na informaciono komunikacionim tehnologijama,” rekao je Srđan Rajčević, ministar naučno tehnološkog razvoja, visokog obrazovanja i informacionog društva RS.

Razvojem informacionog društva dolazi do potrebe za visokokvalifikovanim kadrom iz ove oblasti, što znači i više posla. Da bi digitalizacija olakšala poslovanje, tvrde i privrednici. Današnje, veoma komlikovane i spore procedure koštaju ih mnogo, kako finansijski, tako i vremenski. 

“Vidjeli smo juče da je Katastar i gruntovnica, će biti digitalizovani, tako da i to rješava jedan dio problema. Znači, svaki kontakt sa opštinom i Vladom treba nastojati digitalizovati. Ne možemo izdvojiti nijedan poseban slučaj koji bi trebalo prioritetno riješiti,” kaže Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Republika Srpska je prva u regionu napravila značajne legislativne pomake. Već 2008. godine su doneseni prvi zakonski i podzakonski akti koji uređuju upotrebu elektornskog potpisa, elektronskog dokumenta, slijedio je Zakon o elektronskom poslovanju, da bi krunu predstavljao, kako u Ministarstvu kažu, veoma dobar Zakon o informacionoj bezbjednosti.