Institut za javno zdravstvo

Dević: Ublažavanje mjera ne znači opuštanje

  • 03.05.2020. 11:52

Republika Srpska nalazi se u fazi kada se određene mjere ublažavaju ili će neke biti potpuno povučene, ali to ne znači da se treba ponašati opuštenije, izjavila je epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Jelena Đaković Dević.

"I dalje apelujemo da mjere koje preporučujemo od samog početka građani ne shvate kao nešto što mi njima namećemo, već nešto što treba da prihvatimo kao dio svakodnevnog ponašanja u budućnosti", rekla je Devićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je navela da je Srpska prošla nekoliko faza karakterističnih za epidemiju virusa korona i da se trenutno nalazi u fazi lokalne transmisije virusa ili transmisiji virusa u zajednici.

"Sve mjere koje smo preporučivali od samog početka su bile u skladu sa svakom od tih faza. Izazovi koje nosi ova faza su prije svega da u ovom trenutku imamo veći broj lica za koje ne možemo da utvrdimo epidemiološku vezu. To su lica koja se nalaze, kako sa nama u populaciji, tako i lica koja pristupaju zdravstvenim ustanovama", pojasnila je Devićeva.

U skladu sa ovom fazom, dodala je, fokus i razmišljanja su prvenstveno bili na zdravstvenim ustanovama i domovima za stara lica, koja se u ovoj fazi nalaze u najvećem riziku.

"Što se tiče domova za stara lica i zdravstvenih ustanova, izradili smo jasne preporuke koje se odnose na prevenciju, kontrolu infekcije i na povećane mjere predostrožnosti da bi se zaštitili korisnici i zaposleni, a zatim i na ranu identifikaciju i izolaciju lica kod kojih se ispostavi sumnja ili su potvrđeni na virus korona", rekla je Devićeva.

Ona je dodala da su se preporuke zdravstvenim ustanovama odnosile na jasno pridržavanje mjera, koje se prije svega odnose na aktivan nadzor nad samim pacijentima, zaposlenima, postupanje sa pacijentima koji dolaze u zdravstvenu ustanovu sa respiratornim simptomima ili koji dolaze iz nekog drugog razloga.

Devićeva je izrazila očekivanje da će se zdravstvene ustanove, kao i zaposleni u njima, pridržavati preporuka. 

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.