Sajam naoružanja u Beogradu

"Despot" u samom vrhu borbenih vozila

  • 25.06.2019. 19:15

Svoje mjesto na beogradskom sajmu naoružanja Partner pronašle su i firme iz Republike Srpske. Čak 13 kompanija predstavljaju svoje kapacitete u namjenskoj industriji, a posebnu pažnju privuklo je oklopno vozilo "Despot" koje je prvi put predstavljeno 9. januara na paradi za Dan Republike Srpske.

"Despot" je od prototipa do danas pretrpio preko 52 izmjene i ulazi u MUP. Na osnovu mišljenja stručnjaka iz vojnih oblasti ovo je vozilo koje ulazi u sami vrh multifunkcionalnih borbenih vozila," rekao je Slaven Ristić, generalni direktor "Tehničkog remonta Bratunac".

"MUP je zajedno sa Tehničkim remontom Bratunac razvio projekat oklopnog vozila "Despot". Vlada je uložila milion KM da bi razvili ovo vozilo. Ovo je veliki uspjeh, ne samo za Tehnički remont već i za Republiku Srpsku, a naročito za MUP RS," rekao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

MUP-u će narednih dana biti isporučena dva "Despota". Dragan Lukač i najavljuje da će iduće godine na Dan Republike, na paradi defilovati veći broj tih vozila. Sajam je svečano otvorio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u prisustvu predsjednika Srbije, predsjedavajućeg predsjedništva BiH, ministra privrede srpske. Cilj Republike Srpske je da ova oblast bude podignuta na viši nivo.

"Veoma je važno da Srpska oživljava svoju namjensku industriju i da se prezentuje na ovaj način. Veoma je bitno da budu u koordinacijji sa kapacitetima koje Srbija ima," rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Među izlgačima iz Srpske na Sajmu su i banjalučki "Kosmos" i bijeljinski "Orao". Na Sajmu "Partner", koji je najznačajna manifestacija ovog tipa u jugoistočnoj Evropi, nastupa  128 izlagača, među kojima su i oni iz Austrije, Švajcarske, Finske, Švedske, Njemačke, Italije, SAD-a.

"Ljudi rade sve više na modernizaciji, prije svega na optici, navođenim i polunavođenim raketama. To je ono što je važno za nas i moraće još dodatno da se modernizuje, i mi ćemo da vidimo kako dodatno da pomognemo. Sve u svemu nisam nezadovoljan," rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Građani će na sajmu imati priliku da vide 'Utvin' avion, bespilotni helikopter, bespilotne letjelice.

Pored poslovnog, "Partner 2019" će imati i promotivni karakter – medijima i zainteresovanoj publici biće predstavljeni najsavremeniji primjerci naoružanja i vojne opreme, a sajam će biti otvoren. do 27. juna.