Derventa uskoro dobija status grada

  • 20.08.2020. 18:48

Republika Srpska uskoro bi mogla da dobije još jedan grad - Derventu. Promjena statusa te opštine bila je jedna od ključnih tema posjete srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Јedna od, ekonomski, najprosperitetnijih opština u Republici Srpskoj, Derventa, uskoro bi mogla dobiti status grada. Srpski član Predsjedništa BiH Milorad Dodik sa opštinskim rukovodstvom razgovarao je o tom zahtjevu, koji bi, uvaži li se, trebalo da omogući veću razvojnu šansu. Prema riječima načelnika opštine, Derventa je taj status zaslužila.

- Treba imati najmanju stopu nezaposlenih, treba izvesti 335,5 miliona, a uvesti 270 na godišnjem nivou. Treba imati 31 stranu kompaniju a sa njima zajedno 824 privredna subjekta. Treba imati stopu zaposlenosti šest godina zaredom veću od prosjeka - naglasio je Milorad Simić, načelnik opštine Derventa.

Dolazak u Devrentu Milorad Dodik iskoristio je i za posjetu nedavno otvorenom Gerontološkom centru, objektu veličine oko 3.000 kvadrata, vrijednom oko 8 miliona maraka, u kojem će mjesta biti za oko 100 korisnika. Za rukovodstvo opštine objekat je primjer rezultata dobre saradnje lokalne i republičke vlasti. Za Milorada Dodika posjeta ovom objektu bila je prilika za najavu novog projekta.

- Ne treba dozvoliti da Derventa koja ima nesumnjivo industrijski značaj da ostane komunikacijski izolovana, i da je neophodno na što kraćoj loakciji Derventa Podnovje i čini mi se i Brod na neki način isto priključen na tu petlju, ide se na Koridor Pet C - naglasio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Upravo promjena statusa, olakšaće rješavnje ključnih pitanja u Derventi, stav je Igora Žunića, šefa SNSD-ovog Kluba poslanika u parlamentu Srpske, koji je bio dio delegacije koja je dočekala Dodika.

- To će biti samo jedan od projekata koji će se nadovezati na status grada. I koji će omogućiti da industrija radi bolje, da industrija radi brže i da svi dervenćani imaju benefit od tog posla - naglasio je Žunić.

O promjeni statusa Dervente izjasniće se upravo narodni posanici. To pitanje, prema prvim najavama, pred njih bi moglo da bude delegirano odmah po završetku ljetnje pauze i po povratku u skupštinske klupe u septembru.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.