Derventa: 14 zaraženih u Domu za stare

  • 02.05.2020. 19:09

13 je zaraženih korisnika jednog Doma za starija lica u Derventi, a zaražen je i jedan zaposleni. Korisnici kod kojih je potvrđen virus korona prebačeni su u dobojsku bolnicu, dok je radnik upućen u Republički objekat za izolaciju u Banjaluci.

"Obzirom da se radi o starijim licima sa velikim broje komorbiditeta, u skladu sa procedurama, ta lica su upućena na bolničko liječenje u dobojsku bolnicu, na Infektvini odjel. Sva lica se tamo nalaze. Upućeni su tamo ne zbog težine kliničke slike već zato što se radi o starijim licima", rekla je Milina Begović Đujuić, epidemilog Doma zdravlja Derventa. 

Iz uprave privatnog Doma za stara lica nisu želejli komentarisati situaciju sa pojavom korona virusa u njihovoj ustanovi za sve detalje i inforamcije uputili su nas u Dom zdravlja.
 
Dom je odmah dezinfikovan, a uzeti su uzorci preostalih, od ukupno 63 korisnika, ali i od zaposlenih, kažu u Domu zdravlja. Sva lica koja su bila u kontaktu sa inficiranima stavljena su pod zdravstveni nadzor i nalaze se u izolaciji. Zdravstveno stanje korisnika usluga doma se redovno prati. 

"Zdravstveno stanje svih lica u Domu je zadovoljavajuće, kada se uzmu u obzir njihove godine i sve njihove bolesti, potpuno uredno i stabilno. Niko od ovih lica koja su trenutno u Domu nema nikakvih simptoma infekcije korona virusom, kao i većina lica koja su odvezena u dobojsku bolnicu. Jedan grupa zaposlenih u Domu za starija lica se praktično nalazi u karantinu sa korisnicma usluga od kako smo dobili pozitivne nalaze za ove prve zaposlene, tako da oni uopšte ne napuštaju dom, oni su ostali sa njima u karantinu", istakla je Milina Begović Đujuić. 

Ranije je virus korona potvrđen kod tri, od 14 zaposlenih Doma za starije u Derventi. Testiranje je rađeno kroz preventivne aktivnosti - skrining zaposlenih u domovima za starija lica, po prijedlogu Ministarstva zdravlja. U Domu za starije su preduzeli sve potrebne mjere, zabranili posjete, druženja, kaže Milorad Simić, načelnik Dervente. Kaže stanje je ozbiljno, ali mjesta za paniku nema. 

"Hajmo čuvati druge od sebe, i sebe od drugih. To je jedina šansa, da poštujemo pravila koja nam preporučuje ili naređuje Republički štab, Opštinski štab. Opet govorima, ne činimo mi to nikome drugom, činimo sebi i svojima", naglasio je Milorad Simić, načelnik Dervente. 

Virusom korona na području Dervente zaraženo je 21 lice. Kada je riječ o ukupno zaraženim licima, troje je na bolničkom liječenju u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske, tri su smještena u objektu za izolaciju u Banjaluci, jedno je na bolničkom liječenju u inostranstvu, a 14 u bolnici u Doboju.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.