Otvoreno pismo

DEMOS: Osuđujemo antidejtonsku i diskriminatorsku politiku SDA prema Republici Srpskoj i Srbima u BiH

  • 10.02.2019. 14:23

Demokratski savez (DEMOS) uputio je otvoreno pismo javnosti Republike Srpske i BiH, međunarodnoj zajednici i svim političim akterima od kojih se traže jasni odgovori i djelovanje na konstantke napade na srpsku narod i Republiku Srpsku.

Otvoreno pismo prenosimo u potpunosi:

"Nakon konstatnih napada na srpski narod u BiH i njegove političke prestavnike i institucije, u kojima svojim lažnim konstrukcijama godinama prednjači vrh najjače bošnjačke partije – SDA, Demokratski savez (DEMOS) upućuje otvoreno pismo javnosti Republike Srpske i BiH, međunarodnoj zajednici i svim političim akterima od kojih se traže jasni odgovori i djelovanje.

DEMOS osuđuje trajnu institucionalnu, antidejtonsku i diskriminatorsku politiku i praksu prema Republici Srpskoj i Srbima u BiH, posebno u Federaciji BiH kojoj su svakodnevno izloženi Srbi koji nisu napuštali svoje domove i povratnici u ovaj entitet, a što se ispoljava naročito:

– sprječavanjem povratka različitim mjerama, uključujući fizičke napade na povratnike, zastrašivanje, uništavanje i državnu otimačinu imovine, te neprocesuiranje ovih slučajeva;

– sprječavanjem zapošljavanja u javnim institucijama FBiH i pored Ustavne garancije da će to svima biti omogućeno na jednak način;

– negiranjem zločina nad srpskim narodom, te opstruisanje svih sudskih procesa za ratne zločine počinjene nad vojnicima JNA i srpskim narodom;

– uskraćivanjem prava na obrazovanje i onemogućavanjem upotrebe srpskog jezika i ćirilice iako to ustavi u BiH, Odluka Ustavnog suda BiH i svi međunarodni instrumenti o ljudskim pravima garantuju;

– održavanjem asimetričnih ustavnih rješenja i neefikasnog mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa što je posljedica odbijanja potpune implementacije odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda

– otvorenim suprotstavljanjem implementaciji odluka Ustavnog suda BiH od strane institucija Federacije BiH;

– rušenjem antifašističkih spomenika u Federaciji BiH, kojim je obilježeno stradanje Srba u Drugom svjetskom ratu;

– svjesnom i stalnom radikalizacijom političkih prilika putem javnih istupa najviših funkcionera SDA;

– medijskom satanizacijom Srba i Republike Srpske i svih njihovih političkih lidera;

– višegodišnjim zataškavanjem i neprocesuiranjem napada na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, poslije čega se nijedan Srbin ne osjeća bezbjednim.

DEMOS smatra da se izvor ovakvog diskriminatorskog, antidejtonskog i necivilizacijskog djelovanja nalazi u nastojanju politike SDA da političkim sredstvima ostvari ratne ciljeve proklamovane u “Islamskoj deklaraciji” Alije Izetbegovića.

DEMOS poziva sve kadrove političkih partija iz Republike Srpske, koji su imenovani ili izabrani u tijelima zakonodavne i izvršne vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, koristeći sve raspoložive pravne instrumente, odmah počnu sa osporavanjem diskriminirajućih odredbi u ustavima i zakonima pred nadležnim institucijama, a radi postizanja pune konstitutivnosti Srba u Federaciji BiH.

Osuđujemo inertnost i pasivnost međunarodne zajednice, prije svega Кancelarije visokog predstavnika u BiH, u pogledu obaveze sprječavanja diskriminatorskog i antidejtonskog djelovanja vlasti Federacije BiH.

DEMOS će traži reformu pravosudnog sistema BiH, kao i transformaciju Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH i njegovih nadležnosti, kako bi se vratilo povjerenje građana u cjelokupni pravosudni sistem.

DEMOS smatra da se povjerenje i budućnost mogu graditi isključivo na istini i odricanjem od politika bošnjačkog šovinizma, koje za cilj imaju pokušaj unitarizacije BiH.

DEMOS pozdravlja formiranje komisija Vlade Republike Srpske koje bi trebalo da daju istinitu o svim zločina počinjenim u Srebrenici i Sarajevu u ratnom periodu od 1992. do 1995. Podsjećamo da Vlada Federacije nikada nije postupila po nalogu Doma za ljudska prava BiH i nije formirala komisiju koja je trebalo da sačini izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu. Ništa nije uradila ni Кomisija Savjeta ministara BiH iz 2006. jer zbog opstrukcije SDA prestala sa radom. Sve to daje pravo Republici Srpskoj i srpskom narodu da formira kompetentne komisije koje će naučnim metodama objetivno utvrditi šta se zaista desilo u Srebrenici i Sarajevu u toku cijelog rata.

Od Savjeta za primjenu mira očekujemo da nedvosmisleno podrži nepristrasan rad ovih međunarodnih komisija kako bi se dopunila slika rata u BiH, skrojena političkim odlukama i političkim presudama na štetu srpskog naroda.

Pozivamo funkcionere Federacije BiH, posebno iz reda SDA, da se konačno suoče sa istinom o počinjenim ratnim zločinima i nad srpskim narodom u proteklom ratu, kao i nastavkom ratne politike u mirnodopskim uslovima.

DEMOS ističe da su neslužbeni rezultati popisa iz 2013. godine utvrdili stravičnu istinu o brutalnom etničkom čišćenju i masovnom progonu Srba u Federaciji BiH, koje bošnjačke političke partije, sa SDA na čelu, odbijaju da priznaju. Podsjećamo da je na teritoriji FBiH do rata živjelo oko 600.000, a prema neslužbenom popisu iz 2013. bilo ih je svega 56.550 ili 2,55 %.  Najdrastični primjer etničkog čišćenja Srba u proteklom ratu sa područja FBiH je grad Sarajevu. Podsjećamo da je u Sarajevu prije rata živjelo oko 90.000 Srba, a po neslužbenim rezultatima popisa iz 2013, u federalnom Sarajevu živi oko 10.400 Srba. Situacija je slična i u drugim gradovima u Federaciji BiH kao što su: Mostar, Zenica, Tuzla i drugi.

Pozivamo bošnjačke političke partije, prije svih partiju koja je dobila najviše glasova – SDA,  da sprovedu odluku Ustavnog suda BiH  broj U 4/04 od 31. marta 2006. godine kojom je utvrđeno da Zakon o grbu i zastavi Federacije BiH nije u skladu sa Ustavom BiH i međunarodnom konvencijama o ukidanju svih oblika diskriminacije.

Podsjećamo da je istom Odlukom Ustavnog suda naloženo Parlamentu FBiH, u kojem SDA čini većinu sve ove godine, da u roku od šest mjeseci izmjeni obilježja kojima je diskriminisan srpski konstitutivni naroda u FBiH, što nije provedeno punih 13 godina.

DEMOS poziva bošnjačke političkih partije, prije svih SDA, da odgovori na pitanja:

Кoliko je Srba ubijeno u Sarajevu u proteklom ratu i poslije njega?

Кoliko je srpskih ljekara, profesora univerziteta, umjetnika, novinara, inženjera, pravnika i drugih protjerano i zauvijek napustilo ovaj Sarajevo?

Gdje je kulturno blago Srba i šta je sa vraćanjem imovine pojedincima, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi na širem području grada Sarajeva?

Zbog čega se na srpskim imanjima oko Sarajeva danas vrši plansko naseljavanje Arapa?

DEMOS očekuje od institucija BiH da konačno primoraju vlasti Federacije da  sprovedu odluku o konstitutivnosti srpskog naroda u FBiH.

DEMOS traži da u skladu sa odlukom o konstitutivnosti srpski jezik i ćirilicu uvedu u osnovne škole na cijeloj teritoriji FBiH i postane ravnopravno pismo u upotrebi u svim institucijama u FBiH i BiH", stoji u otvorenom pismu DEMOS-a.

Тагови:
  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.