Potpisivanje sporazuma

Delegacija UKC RS u Rusiji: Saradnja onkologa i primjena savremenih terapija

  • 29.11.2018. 10:07

Ruska medicina je na izuzetno visokom nivou, ima dobre ljekare i opremu, zbog čega je saradnja sa njima od izuzetnog značaja za zdravstvo Republike Srpske, izjavio je generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Srpske Vlado Đajić.

Đajić je istakao da ruski ljekari stiču obrazovanje u Evropi i Americi, te da primjenjuju najsavremenije dijagnostičke i terapijske procedure kao u najrazvijenim zemljama. 

On je naveo da je saradnja već uspostavljena, ali da će biti ozvaničena potpisivanjem sporazuma sa Onkološkim centrom u Sankt Peterburgu, koji će podrazumijevati odlazak domaćih kadrova u Rusiju na edukaciju i dolazak ruskih stručnjaka u UKC. 

"Ruski ljekari su već uradili laparaskopsku operaciju stomaka, što je bila prva operacija u savremeno opremljenim salama. Oduševljeni su našim uslovima, salom i opremom, jednom od najsavremenijih za savremene endoskopske operacije sa malim rezovima", podsjetio je Đajić. 

On je dodao da je već potpisao sporazum koji je delegacija UKC-a danas odnijela u Rusiju, gdje bi trebalo da ga potpiše i rukovodstvo Onkološkog centra, te vjeruje da će saradnja biti uspješna kao što je sa zdravstvenim centrima iz Beograda, Beča i LJubljane gdje su ljekari iz Srpske kontinuirano na edukaciji. 

Prema njegovim riječima, delegacija UKC-a će u Sankt Peterburgu razgovarati i sa predstavnicima ostalih bolnica o eventualnoj saradnji. 

Đajić je istakao da je saradnja u oblasti zdravstva uspostavljena i zahvaljujući podršci rukovodstva Sankt Peterburga i dogovora koji je postignut sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom dok je obavljao funkciju predsjednika Republike Srpske.