Razgovori o stanju u energetskom sektoru

Delegacija Republike Srpske u posjeti State Department-u FOTO

  • 07.02.2019. 07:43

Delegacija Republike Srpske boravi u Vašingtonu u zvaničnoj posjeti State Department-u i Svjetskoj banci. 

Delegaciju, u kojoj je i v.d. Izvršni direktor za ekonomsko – finansijska pitanja u Elektroprivredi Republike Srpske Darko Milunović, predvodi pomoćnik ministra za energetiku u Vladi RS Milan Baštinac. 

U State Department-u danas su ih primili Kathleen Larkin iz Deska za BiH i Colin Cleary, Direktor za energetsku diplomatiju za Evropu u State Department-u.

Baštinac i Milunović su upoznali američke zvaničnike o stanju u energetskom sektoru Republike Srpske i BiH, kao i o aktivnostima Vlade Republike Srpske u okviru saradnje sa Energetskom zajednicom za jugoistočnu Evropu u cilju usaglašavanja legislative sa Trećim Energetskim paketom. 

Imajući u vidu da Republika Srpska ima značajan energetski potencijal, ovom prilikom prezentovani su projekti, u cilju privlačenja američkih investicija. Na sastanku su posebno naglašeni budući razvojni planovi Elektroprivrede Republike Srpske i mogućnosti investiranja u projekte zelene energije. 

Baštinac je informisao direktora Cleary-ja da je Vlada Republike Srpske potpisala Memorandum o razumijevanju sa američkom kompanijom New Generation Power (NGP) iz Čikaga o razvoju projekta Reverzibilne elektrane Buk Bijela kapaciteta 600 MW i investicione vrijednosti 370 miliona evra. 

On je američke zvaničnike upoznao i sa tim da će se delegacija Republike Srpske u sklopu posjete SAD sastati  i sa investitorom, predstavnicima Svjetske banke i Nujorške berze, koji su izrazili interes za finansiranje pomenutog projekta. Govoreći o opredjeljenju Elektroprivrede Republike Srpske, Milunović je posebno naglasio proces reorganizacije ERS-a u skladu sa Trećim energetskim paketom, koja treba da omogući bolje pozicioniranje kompanije u regionu i konkurentniji rad na otvorenom tržištu.

Predstavnici američke administracije su izrazili zadovoljstvo današnjim sastankom i spremnošću Vlade Republike Srpske i Elektroprivrede da ih informiše o budućim aktivnostima i razvoju saradnje sa američkim kompanijama u energetskom sektoru.