Boris Pašalić

Definisati zaštitu, uređenje i korištenje poljoprivrednog zemljišta

  • 13.02.2019. 11:01

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je danas pred poslanicima Narodne skupštine u Banjaluci da je potrebno izmijeniti i dopuniti Zakon o poljoprivrednom zemljištu radi uvođenja i definisanja izrade osnova zaštite, te uređenja i korištenja poljoprivrednog zemljišta jedinice lokalne samouprave.

Obrazlažući Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu, Pašalić je pojasnio da je zakon potrebno izmijeniti i dopuniti radi podataka o zemljišno-informacionom sistemu i obaveze korisnika da redovno kontroliše plodnost tog zemljišta.

Ovim izmjenama i dopunama preciziraju se podaci koji čine zemljišno-informacioni sistem ZIS, a uvodi se pojam "oštećenje" poljoprivrednog zemljišta, kao i način utvrđivanja i praćenja tog zemljišta, a sve u cilju njegove zaštite.

Precizira se način, dokumentacija i uslovi za izdavanje rješenja odnosno poljoprivredne saglasnosti za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.

Predlaže se donošenje novih podzakonskih akata i definišu slučajevi u kojima se ne plaća naknada za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.

Propisano je da se poljoprivredno zemljište, koje je do sada bilo upisano u javnim evidencijama kao opštenarodna imovina, društvena, odnosno državna svojina, upiše kao svojina Republike.

Nacrtom zakona preciziran je i inspekcijski nadzor i predviđene su odgovarajuće kaznene odredbe.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.