Narodna skupština

Davidović: Zakon uređuje razvoj široke baze školskog sporta

  • 05.12.2019. 15:20

Ministar za porodicu, omladinu i sport Republike Srpske Sonja Davidović rekla je da se Nacrtom zakona o sportu na kvalitetniji način uređuju pojedini segmenti sportskog sistema, a posebno razvoj široke baze školskog i univerzitetskog sporta.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Davidovićeva je istakla da se ovim aktom uređuje sistem organizacije sporta i drugih pitanja od značaja za sport u Srpskoj.

Davidovićeva je rekla da je osnovni razlog za donošenje ovog zakona potreba za unapređenjem razvoja sporta i sportskog sistema Republike Srpske.

"Ovim nacrtom zakona u odnosu na važeći Zakon jasnije se uređuju prava i obaveze sportista u okviru sportskih klubova, te uspostavlja jasan i precizan odnos između sportista i klubova za određenu sportsku granu kako bi se otklonile poteškoće u primjeni zakona", istakla je Davidovićeva.

Davidovićeva je rekla da se novim zakonskim rješenjima na kvalitetniji način uređuju pojedini segmenti sportskog sistema, a posebno bolja organizacija i definisanje sportskih saveza, te adekvatna zdravstvena zaštita i preventiva kroz obezbjeđenje minimuma zdravstvenih pregleda za sportiste do 18 godina, sportiste sa invaliditetom i kategorisane sportiste.

Ona je rekla da se ovim zakonskim rješenjem uređuje mogućnost transformacije manjeg broja najvećih i najuglednijih klubova Republike Srpske u sportska privredna društva, stručni rad sa sportistima, posebno sa najmlađima i uvođenje u sistem škola sporta i kontrole nad radom ovih specifičnih sportskih organizacija, licenciranje trenera, stipendranje sportista do navršene 24 godine života, te pravovremena kontrola rada sportskih organizacija kroz rad sportske inspekcije.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je redovna pauza do 17.00 časova. 

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина