Darko Banjac napustio DNS

  • 01.12.2020. 19:11

Darko Banjac napustio je Demokratski narodni savez, a Nenad Nešić je cijeli poslanički klub DNS-a odveo u opoziciju. Pred kamerama su se izljubili tri puta za kraj i razišli.

Uz predaju članske karte, Banjac je podnio neopozivu ostavku na mjesto Generalnog sekretara stranke, a samim tim više nije ni šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Banjac je jasan - odlazi jer se više ne slaže sa politikom Nenada Nešića.

"Imamo različite stavove, različita mišljenja i s togaa ja više ne mogu ostati ni član Demokratskog narodnog saveza. Pošto ovom prilikom izjavljujem da više nisam član Demokratskog narodnog saveza ja samim tim ne mogu biti ni šef Kluba poslanika Demokratskog narodnog saveza u Narodnoj skupštini Republike Srpske bez obzira koliko poslanika bilo uz mene ili ne bilo", rekao je Darko Banjac, bivši član DNS-a. 

Klub je preuzeo Duško Ivić koji je danas i zvanično o tome obavijestio Narodnu skupštinu i zatražio da se polanicima DNS-a neđe prostora kako bi se smjestili u klupe sa opozicijom. Iako je lider stranke odavno pružio ruku SDS-u i PDP-u, šef kluba novopečenih opozicionara, kaže da je još rano za koalicije. 

"Klub će raditi kao opozicioni klub. Tražićemo od Kolegijuma Narodne skupštine zahtjev da se premjestimo na lijevu stranu gdje djeluje trenutno opozicija. Nećemo koristiti ružne riječi, klevetanja i slično. Ali ćemo biti konstruktivna opozicija. Sve što je dobro pohvalićemo, a ono što bude loše kritikovaćemo". istakao je Duško Ivić, šef Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

DNS je, uz odlazak Darka Banjca ostao sa šest poslanika, bez kojih je, prema računici skupštinska većina stabilna. U stranci još važu što se tiče gradskih i opštinskih odbora, koji su na lokalu uglavnom ostali uz SNSD. 

"Mi još nismo donijeli odluke da li smo dali slobodu gradskim i opštinskim odborima da sami zaključuju koalicione sporazume na lokalu, to će biti jedna od naših narednih odluka i mi ćemo na osnovu te odluke se i ponašati. Mi ne bježimo od saradnje sa SDS-om u Prijedoru i Istočnom Sarajevu, čak mislim da će do te saradnje doći", naglasio je Nenad Nešić, lider DNS-a. 

Odugovlačenje je razumljivo, jer bi u suprotnom brojni lokalni odbori morali da budu raspušteni. To bi vjerovatno značilo i rasipanje članstva. Što se Predsjendištva stranke tiče, ono je već rasuto. Nakon jučerašnje smjene četiri potpredsjednika, Nešić je, zarad potrebne većine, imenovao Slavka Gligorića za novog potpredsjednika. Tri, od sedam stolica ostale su prazne. Za sada.
 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм