Vlada Republike Srpske

Dane Malešević ostao bez fotelje

  • 22.10.2018. 19:15

Dane Malešević smijenjen je sa pozicije ministra prosvjete i kulture Republike Srpske. Kao što je i najavljeno, na današnjoj sjednici Vlade, predsjednica, Željka Cvijanović, ministre je obavijestila o razrješenju Maleševića.

Sada već bivši ministar, tako postaje četvrti visokopozicionirani DNS-ovac koji je ostao bez fotelje. Malešević danas nije prisustvovao sjednici, ali zato jeste na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu. 

Smjenu nije komentarisao, kao ni njegov stranački šef, Marko Pavić, koji se nije javljao na naše pozive. 

Javio se zato zamjenik predsjednika DNS-a, Nedeljko Čubrilović, koji je poručio da ne želi da komentariše odluku predsjednika Vlade, i da je svoje rekao kao predsjednik Narodne skupštine. 

Prosvejtom će rukovoditi ministar nauke i tehnologije, Alen Šeranić i to najduže 90 dana, do izbora novog ministra. 

Spekulisalo se i to da bi bez funkcije, osim Maleševića, mogao da ostane još jedan ministar, ali se to, barem na današnjoj sjednici Vlade, nije dogodilo. 

Zato je, na lični zahtjev, razriješena pomoćnica ministra finansija Republike Srpske, Radmila Mihić. 

Prije Maleševića, smijenjeni su DNS-ovci Daliborka Kerezović Damjanović, direktor ŠG "Vrbanja" Kotor Varoš, a za njom Đorđe Popović direktor RITE Ugljevik, i Saša Panić direktor Poslovne zone Banjaluka. 

Smjene su uslijedile nakon što je lider SNSD-a, Milorad Dodik izjavio da će svi koji su radili protiv interesa vladajuće koalicije tokom izbora, ili oni koji su ostvarili loše rezultate, platiti ceh, i nakon što je prvom čovjeku DNS-a, Marku Paviću, poručio da mora da se riješi "mangupa" u svojim redovima. 

Naredna sjednica Predsjedništva DNS-a trebalo bi da bude održana krajem sedmice, najvjerovatnije u četvrtak. Tada će biti poznat i stav lidera te stranke, koji je, nakon sastanka sa Miloradom Dodikom izjavio da više neće biti smjena mimo dogovra.

Тагови: