Održana komemoracija

Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina u Donjoj Gradini

  • 05.05.2019. 19:04

"Djed, ujak, stric, da ne nabrajam dalje ko mi je sve ubijen u Jasenovcu. Kako su skončali, ni danas ne znam. Malj u čelo pa u Savu, najvjerovatnije, jer su tako ovdje često ubijali. Bio sam dijete ali se svega sjećam", to je ispovjest Slobodana Grujičića iz okoline Gradiške. Ne zna kako je preživio u Jasenovcu. Kaže - kad ih nisu izgladnjivali, ustaše su, djeci, sipale otrov u hranu i tjerali ih da jedu.

"Bio u Jasenovcu u vagonima, ništa jeo nisam, padao u nesvijest. Otrov je bio u supi da smo svi imali stomačne bolesti i imao sam stomak toliki kao da žena nosi dvoje djece", prisjeća se Slobodan Grujičić. 

Htjeli su da nam zatru sjeme, da više ne postojimo, ali evo nas danas ovdje, poručio je iz Gradine predsjedavajući Predsjedništva BiH. Milorad Dodik kaže da Srbi neće zaboraviti ovaj zločin niti će o njemu ćutati.

"Ono što u meni nosi snagu za sva buduća vremena je da oni nisu uspjeli jer da jesu nikoga od nas ne bi bilo ovdje. Oni su to htjeli, njihov državni projekat NDH je bio pobiti, satrati jedan narod. Ima pravde u jednome, a to je da je ovaj ovdje prostor ostao u Republici Srpskoj jer da nije ne bi bili u prilici da dođemo ovdje", istakao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Revizije istorije ima više nego ikad, u posljednje vrijeme nikad se više nije licitiralo brojem ubijenih u sistemu koncetracionog logora Jasenovac, čulo se na komemoraciji. Donja Gradina je, kaže predsjednica Republike Srpske, stradalničko i sveto mjesto, mjesto koje je bilo brutalnije od Aušvica. 

"Priča o Jasenovcu nije vjerodostojno ispričana, žrtve nisu dobile pravdu koju zaslužuju, a ni ovo stratište potrebnu međunarodnu pažnju. Činjenica da smo se danas okupili na ovom mjestu na kome je bilo planirano da nestanemo, govori da smo uspjeli", naglasila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske. 

Strahota zločina je i u činjenici da se radilo o genocidnom projektu Nezavisne države Hrvatske. Nećemo dozvoliti zaborav, a pogotovo prekrajanje istorije i realtivizaciju zločina, kažu premijeri Republike Srpske i Srbije. Strašno je to što se, bez ikakve osude, i danas čuje "Za dom spremni". 

"Pitajte one malobrojne koji su preživjeli taj pozdrav kako se osjećaju kada ga čuju ponovo nakon nekoliko decenija. Da li im se sledi krv u žilama? Da li oni koji ga danas izgovaraju znaju kako se osjećaju svi oni koji ga čuju?", rekla je Ana Brnabić, premijer Srbije. 

"U Jasenovcu i Donjoj Gradini u paklu, neopisivoj tuzi i bolu nestalo je više stotina hiljada Srba. Na neki način i do današnjeg dana smo desetkovani, a postavljam pitanje kao čovjek šta bi bilo da su ti ljudi preživjeli i da imaju svoje potomke. Onda bi vjerovatno i broj Srba na ovim područjima bio znatno veći", istakao je Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Važno je razumjeti da se ovdje radi o slobodi, ključnoj riječi postojanja i opstanka srpskog naroda, poručeno je u Gradini. Brojne delegacije položile su vijence na grobnom polju Topole nakon čega je služen vjerski obred za stradale na srpskom, romskom i hebrejskom jeziku. 

Тагови: