ATV uživo

Dan sjećanja na stradale i prognane Srbe u "Oluji"

07:42, 04.08.2020.
Izvor: Srna
U Sremskoj Rači se obilježava Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije "Oluja", a pomenu prisustvuju NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, srpski član Predsjedništva Bih Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik i premijer Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

Spomen-ploča na mostu biće otkrivena simbolično, uz minut ćutanja i polaganje vijenaca. Ploča će biti uvijek osvijetljena tako da svako ko prođe može da je vidi.

Biće izveden i prigodan muzičko-scenski program, uz učešće muzičara, glumaca i recitatora, a skupu će prisustvovati i djeca iz nekadašnje izbjegličke kolone.

Vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz svojih domova protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluja" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida

enocida.